Hankkeen loppuraportti on julkaistu
Högmander, P., Salminen, J., Sojamo, S. ja Penttilä, O. 2023. Ruokaketjun yritysten vesivastuullisuuden edistäminen vesienhoidon tukena – YRVELY-hankkeen loppuraportti.
Suomen ympäristökeskuksen raportteja 41/2023.
http://hdl.handle.net/10138/568967
Finlands miljöcentrals rapporter 41sv/2023
http://hdl.handle.net/10138/572930
Hankkeen tausta
Alueellisella tasolla on nostettu esiin tarve uusille keinoille vaikuttaa vesien laadulliseen tilaan. Yritysten vesivastuusitoumukset tunnistetiin hiljattain Vesivastuu 2030-hankkeessa uudenlaiseksi, toiminnanharjoittaja- ja arvoketjulähtöiseksi lähestymistavaksi asiaan. Sitoumusten edistämistä koskeva ohjauskeino ”Vesivastuusitoumusten edistäminen alueellisella tasolla” on sisällytetty syksyllä 2021 päivitettyyn Vesienhoidon toimenpiteiden suunnittelun ohjeistukseen koskien yhdyskuntia, haja-asutusta ja teollisuutta sekä lisätty teollisuutta ja kaivostoimintaa koskevaksi VN:n hyväksymiin vesienhoitosuunnitelmiin kaudelle 2022–2027.
Yritysten vesivastuullisuudella tarkoitetaan veden käyttöä, joka on sosiaalisesti ja kulttuurisesti oikeudenmukaista, ympäristön kannalta kestävää ja taloudellisesti kannattavaa, ja jonka käytänteet kehitetään yhdessä sidosryhmien kanssa. Vesivastuullisuuden perusta on, että yritykset toimivat lainsäädännön ja lupaehtojen mukaisesti. Vesivastuutoimenpiteet on tarkoitettu lainsäädännön toimeenpanon tueksi ja vastuullisuuden kehittämiseksi minimivaatimuksia pidemmälle, yhteisesti tunnistettuihin kriittisiin teemoihin keskittyen.
Kansallinen vesivastuusitoumus tarjoaa yritysten vesivastuullisuuden kehitystyölle periaatteet ja työkalut, joita hankkeessa tullaan edelleen sovittamaan alueellisesti.
Hankkeen tavoitteet
Hankkeessa painotettiin ja edistettiin yritysten vesivastuullisuuden tähän mennessä vähemmän huomiota saanutta ulottuvuutta: veden laadulliseen tilaan vaikuttamista arvo- ja hankintaketjujen hallinnan kautta vesienhoidon toimenpiteiden 2021 päivitetyn suunnittelun ohjeistuksen mukaisesti.
Hankkeen päätavoite oli löytää uusia, toimija- ja arvoketjulähtöisiä keinoja vesien laadullisen tilan parantamiseen Suomessa vesivastuulähestymistapaa hyödyntäen ja soveltaen. Hankkeen alatavoitteet olivat:
- Perehdyttää ELY-keskusten henkilöstöä yritysten vesivastuullisuuden periaatteisiin, toimintamalleihin ja käytänteisiin ja kehittää yhdessä ELY-keskusten kanssa toimintatapoja, joiden avulla voidaan osallistaa yrityksiä entistä vahvemmin vesienhoitoon vesivastuusitoumusten kautta sekä tukea yrityksiä toimintansa kehittämisessä vesienhoidon tilatavoitteiden mukaisesti.
- Pilotoida yritysten kanssa vesivastuusitoumusta toimintamallina, joka tukee samanaikaisesti sekä yritysten vesiriskien hallintaa että vesienhoidon toimeenpanoa, keskittyen tavoitteiden asettamiseen ja arvoketjun ympäristövaikutusten kustannustehokkaaseen hallintaan vesistövaikutuksiltaan merkittävissä elintarviketeollisuuden arvoketjuissa.
- Tunnistaa vesienhoidon kannalta kriittisten toimialojen vesivastuullisuuden erityispiirteitä ja tukitarpeita, joihin ELYt voivat vastata.
- Selvittää mahdollisuuksia ELYjen elinkeino- ja ympäristövastuualueiden yhteistyön tiivistämiselle vastuullisen yritystoiminnan kehittämisessä.
Yrityspilotit
Vesien laadullisen tilan kannalta keskeiseltä elintarviketeollisuuden toimialalta olevien yrityspilottien kanssa (Apetit, Atria, Fazer, Sinebrychoff, S-ryhmä, Viking Malt) testattiin vesivastuusitoumuksen tavoitteiden määrittelyä ja tunnistetiin keinoja vesienhoidon tavoitteiden näkökulmasta keskittyen etenkin arvoketjun hallintaan. Piloteissa tarkasteltiin erityisesti sopimustuotantoa arvoketjun vastuullisuuden ja alkutuotannon käytäntöjen kehittämisen keinona. Tuloksia validoitiin laajemman yritysjoukon ja ELY-keskusten kanssa haastatteluissa ja työpajoissa.
Hankkeessa tarkasteliin myös, mitä tietoa ja minkälaisia vuorovaikutuksen alustoja ja keinoja ELYt voivat tarjota yritysten toiminnan vesivastuullisuuden kehittämiseksi.
Lisätietoa
Tutkija Pia Högmander Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 0295 252 028