Metsien monimuotoisuuspriorisoinnin kehittämistyöryhmä – UusiMetzä

Metsien monimuotoisuuspriorisoinnin työryhmän tavoitteena on kehittää toimiva ja hyväksyttävä menetelmä monimuotoisuudelle tärkeiden metsäisten alueiden tunnistamiseksi sekä tuottaa tällä menetelmällä avoimesti saatavilla oleva kartta-aineisto. Tarkoituksena on tuottaa tukimateriaalia luonnon monimuotoisuuden heikkenevän tilan pysäyttämiseksi eri toimijatahoille, kuten ympäristöhallinnon ja metsähallinnon tarpeisiin, mutta myös kaavoituksen ja muun maankäytön päätöksenteon tueksi.

UusiMetza_kuvanauha, UusiMetza_kuvanauha
Kuvitusta metsistä monesta eri näkökulmasta © Kuvat: Ninni Mikkonen

Työtä tehdään monialaisessa työryhmässä, jossa on mukana eri näkökulmien asiantuntijoita: suojelubiologeja, ekologeja ja metsänhoitajia, sisältäen metsävaratiedon, tilastotieteen, metsäsuunnittelun, metsien rakenteen ja suojelun suunnittelun asiantuntijoita.

Työ pohjautuu parhaaseen mahdolliseen saatavilla paikkatietoon, joka kertoo luonnon monimuotoisuuden tilasta. Lisäksi hyödynnämme muuta aiheeseen liittyvää tietoa, joka on yhdistettävissä aiheeseen ja aineistoon. Aineistojen puutteiden vuoksi työryhmämme kehittää menetelmiä mallintaa monimuotoisuudelle tärkeiden piirteiden esiintymistä. Lopulta aineistoilla tuotetaan monimuotoisuusarvojen yhteisoptimointi varmistaaksemme tasapainoisen lopputuloksen. Optimointi tehdään Zonation-ohjelmistoa hyödyntäen.

Työryhmän lopputuotteiden käyttäjäryhmä tulee olemaan laaja, alkaen tavallisista luonnosta kiinnostuneista ihmisistä, ja päättyen viranomaisiin ja voittoa tavoitteleviin yhtiöihin. Tämän vuoksi aineistojen ja menetelmän julkaisussa tullaan kiinnittämään erityistä huomiota tulosten käytettävyyteen ja ymmärtämisen helppouteen.

Hankkeen kokousmuistiot

Ei vielä muistioita.

Hankkeen julkaisut

Tilannekatsaus METSO-tutkimussemiaarissa 8.11.2023: Ninni Mikkonen - Uusi aineisto monimuotoisuudelle tärkeistä metsistä (2 MB)

Lisätiedot

Suunnittelija Ninni Mikkonen

 

 

Julkaistu 13.1.2022 klo 9.09, päivitetty 8.11.2023 klo 14.12

Kohderyhmä: