Hankkeen tuotokset

Hanke koostuu neljästä osiosta, joiden avulla pyritään saavuttamaan hankkeelle asetetut tavoitteet.

Osio A

Suomen vesidiplomatian lähestymistapa jalkautetaan käytäntöön ja aluetasolle osana Suomen laajempaa rauhanvälitystoimintaa

Vesidiplomatia on määritelmällisesti monitasoista ja monitahoista toimintaa, ja siihen liittyy sekä poliittisia, kulttuurisia, taloudellisia, että yhteiskunnallisia tekijöitä. Vesidiplomatiaan liittyvien aloitteiden ja toimenpiteiden suunnittelu edellyttääkin huolellista konteksti- ja konfliktianalyysiä. Analyysien avulla kartoitetaan tarkemmin vesidiplomatiaan liittyviä tarpeita, dynamiikkoja, konfliktitekijöitä ja rauhanpotentiaaleja. Konflikti- ja alueanalyysien avulla päästään käsiksi niihin ristiriitoihin tai haasteisiin, joita suomalainen vesidiplomatiatoiminta voi auttaa ratkomaan. Lisäksi niillä pyritään selvittämään, miten vesidiplomatiatoimet ja -toimijat voivat olla hyödyksi haasteisiin vastaamisessa. Työtä tehdään tiiviissä vuorovaikutuksessa paikallisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa.

JULKAISU: Vesidiplomatian konfliktianalyysityökalu - Ohjeistus käytännön soveltamiseen

Lue lisää sivustolta.

JULKAISU: Water Diplomacy Analysis for Central Asia

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat kehittivät yhdessä vesidiplomatiaverkoston kanssa konfliktianalyysityökalun vesidiplomatian käyttöön, jota pilotoitiin Keski-Aasiassa. Raportissa tunnistetaan merkittävimmät konflikteihin vaikuttavat ja rauhaa edistävät tekijät, alueelliset dynamiikat sekä veden rooli resurssina. Analyysin lähtökohtana on ennakoiva näkökulma, joka keskittyy erityisesti kriisinsietokykyyn ja yhteistyön mahdollisuuksiin.

Osio B

Edistetään ja tuetaan kansainvälistä vesidiplomatiayhteistyötä sekä vesiyhteistyötä tukevia sopimuksia

Kansainvälinen vesidiplomatiayhteistyö profiloi ja tuo jatkuvuutta Suomen vesidiplomatiatyölle. Suomella on hyvät yhteydet moniin kansainvälisiin vesidiplomatiatoimijoihin, joita pyritään viemään entistä tiiviimpään ja konkreettisempaan suuntaan. Yhteistyö yhdessä kansainvälisten, jo vakiintuneiden toimijoiden kanssa mahdollistaa suomalaisen osaamisen kohdentamisen tarvelähtöisesti ja Suomen osallistumisen keskeisiin prosesseihin. Suomella on aktiivinen rooli kansainvälisten vesisopimusten toimeenpanon tukemisessa (avainasema YK:n Euroopan talouskomissio UNECE:ssa) sekä merkittävää kokemusta rajavesiyhteistyöstä. Hankkeen kautta vesidiplomatiaverkoston toimijoille tuodaan näkyväksi erilaiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa erilaisiin tilaisuuksin, sopimusten alla tapahtuvaan toimintaan, vuoropuheluun ja oppimiseen eri tasoilla.

Asiantuntijalausunto YK:n vuoden 2023 vesikonferenssin vuorovaikutteisiin vuoropuheluihin, syyskuu 2022

Tukholman vuoden 2022 maailman vesiviikon sivutapahtuman "Value of Water in Times of Armed Conflicts" koollekutsuja- ja osallistujaorganisaatioita edustavat asiantuntijat ja kumppanit yhdistivät voimansa laatiakseen keskeisiä viestejä, jotka on tarkoitus ottaa huomioon YK:n vuoden 2023 vesikonferenssin vuorovaikutteisissa vuoropuheluissa aiheesta "Water for Cooperation". Avainviesteissä korostetaan veden merkitystä konfliktien aikana ja niiden jälkeen sekä konfliktien ehkäisyssä. Asiantuntijat tulevat Suomen ympäristökeskuksesta, ulkoministeriöstä, CMI - Martti Ahtisaaren rauhansäätiöstä, Ulkopoliittisesta instituutista ja Aalto-yliopistosta sekä monista kansainvälisistä kumppaniorganisaatioista.

Lue asiantuntijalausunto täältä: Asiantuntijalausunto YK:n vuoden 2023 vesikonferenssin interaktiivisiin vuoropuheluihin syyskuussa 2022.

Tukholman vesiviikot 2022 (23.8–1.9.2022)

Tukholman vesiviikot olivat hankkeelle suuri ja onnistunut ponnistus, ja vesidiplomatiateema näkyi ja kuului läpi viikon. Suomi sai myös osakseen paljon näkyvyyttä viikoilla, ja olemassa olevia verkostoja vahvistettiin ja uusia muodostettiin. Viikoille osallistuivat ulkoministeriön rauhanvälityskeskuksen ja hanketiimin edustajien lisäksi vesidiplomatiaverkostolaiset junioriraportoijat Elina Häkkinen ja Juho Säkkinen. Raportoijat laativat hanketiimin tukemana koosteen vesiviikkojen keskeisimmistä vesidiplomatiaa ja siihen liittyviä teemoja sivuavista tapahtumista (alla).

Vesiviikot huipentuivat hankkeen sekä usean kumppaniorganisaation yhdessä järjestämään ”Value of Water at Times of Armed Conflicts” -sivutapahtumaan, joka kokosi yhteen tärkeitä näkökulmia veden eri rooleista aseellisissa konflikteissa. Esityskalvot löytyvät alta.

Osio C

Vahvistetaan suomalaista vesidiplomatiaosaamista

Vesidiplomatiaverkostolle tarjotaan vuosittain koulutuskokonaisuus, jonka tavoitteena on sekä osaamisen vahvistaminen että yhteistyössä tapahtuva yhteiskehittäminen, oppiminen ja verkostoituminen. Koulutus myös tarjoaa mahdollisuuden siirtää ns. ’hiljaista tietoa’ kokeneilta konkareilta uusille asiantuntijoille. Lisäksi voidaan tukea vesidiplomatiaverkoston jäsenistön osallistumista ja luentojen pitämistä eri kansainvälisissä yhteyksissä. Hanke lisäksi rahoittaa ja ohjaa opinnäytetöitä sekä muita tutkimus- ja selvitystöitä, jotka tukevat osiossa A tehtäviä alue- ja konfliktianalyysejä sekä verkoston muun toiminnan kehittämistä.

Osio D

Edistetään vesidiplomatiaverkoston ja muiden sidosryhmien välistä vuorovaikutusta ja verkostoitumista

Hankkeen toteutus on olennainen osa vesidiplomatiaverkoston toimintaa ja sen vahvistamista lähivuosina. Hankkeella on keskeinen rooli siinä, että verkoston monipuolinen osaaminen saadaan suomalaisen vesidiplomatiatyön osaksi. Tämän vuoksi vesidiplomatiaverkoston jäsenet toimivat keskeisimpiä hankkeen aktiviteettien toteuttajia. Hankkeen viestinnän avulla tuetaan Suomen vesidiplomatiaprofiilin ja toimien näkyvyyttä kansallisesti ja kansainvälisesti.

 

Julkaistu 9.12.2021 klo 16.52, päivitetty 9.11.2023 klo 13.29
Kohderyhmä: