Siirtymä kohti SF6-vapaita sähköisiä kytkinlaitteistoja alkaa vuonna 2026

Uutinen 8.1.2025 klo 8.47

SF6 on ilmastoa voimakkaasti lämmittävä kasvihuonekaasu, jota käytetään sähköisten kytkinlaitteistojen eristekaasuna.

Maaliskuussa 2024 voimaan astuneessa uudessa F-kaasuasetuksessa on rajoituksia uusien sähköisten kytkinlaitteistojen käyttöönottoon (artikla 13, kohdat 9–18, eur-lex.europa.eu). Sähköisiä kytkinlaitteistoja käytetään esimerkiksi sähköntuotannossa, siirrossa ja jakelussa. Lainsäädännön tavoitteena on ehkäistä kasvihuonekaasujen päästöjä ilmakehään.

Suomen ympäristökeskus (Syke) on F-kaasuasetuksen toimivaltainen viranomainen Suomessa. Tässä uutisessa ja sen liitteessä kuvataan lyhyesti F-kaasuasetuksen sisältöä, mutta F-kaasuasetuksen teksti on suoraan toimijoita velvoittava.

Käyttöönotto katsotaan tapahtuneeksi, kun laitteisto on luovutettu ja otettu käyttöön asennuksen ja testien jälkeen, eli laitteistolla on käyttäjä, joka vastaa kaikista asetuksessa säädetyistä toiminnanharjoittajan velvoitteista. Kiellot eivät koske olemassa olevan laitteiston siirtoa toiseen paikkaan tai olemassa olevien laitteiden laajentamista, jos matalamman ilmastovaikutuksen eristekaasuja sisältävä laitteisto ei ole yhteensopiva olemassa olevan laitteiston kanssa.

Aikataulu eri sähköisten kytkinlaitteistojen käyttöönottokielloista

Aikataulut eivät koske ennen asetuksen voimaantuloa 11.3.2024 tehtyjä tilauksia. GWP (Global Warming Potential) on luku, joka kuvaa aineen ilmastoa lämmittävää vaikutusta verrattuna hiilidioksidiin, jonka GWP-arvo on 1.

  • 2026 alkaen ensiö- tai toisiojakeluun tarkoitetut keskijännitteiset kytkinlaitteistot, joiden jännite on enintään 24 kV eivät saa sisältää F-kaasuja, eli esimerkiksi rikkiheksafluoridia (SF6).
  • 2028 alkaen suurjännitteiset sähköiset kytkinlaitteistot, joiden jännite on ≥ 52 kV ja ≤ 145 kV ja oikosulkuvirta enintään 50 kA eivät saa sisältää F-kaasua, joiden ilmastoa lämmittävä vaikutus (GWP) on vähintään 1.
  • 2030 alkaen ensiö- tai toisiojakeluun tarkoitetut keskijännitteiset kytkinlaitteistot, joiden jännite on > 24 kV ja ≤ 52 kV eivät saa sisältää F-kaasuja.
  • 2032 alkaen suurjännitteiset sähköiset kytkinlaitteistot, joiden jännite on > 145 kV tai oikosulkuvirta > 50 kA eivät saa sisältää F-kaasua, joiden ilmastoa lämmittävä vaikutus (GWP) on vähintään 1.

Käyttöönottokielloista on mahdollista poiketa erityistapauksissa

Hankintamenettelyssä otetaan huomioon kyseiseen erityiskäyttöön tarvittavien laitteiden tekniset erityispiirteet. F-kaasuasetus mahdollistaa käyttöönottokielloista poikkeamisen, jos markkinoilla ei vielä ole tarjolla riittävästi vaihtoehtoja. Poikkeamisen kriteerit koskevat laitteistojen hankintamenettelyä ja erilaiset kriteerit on laadittu kahden vuoden siirtymäajalle kieltojen voimaantulosta ja ajalle sen jälkeen. F-kaasuasetuksen teksti on suoraan toimijoita velvoittava ja varsin yksityiskohtainen. Asetustekstin noudattamisen tueksi Syke julkaisee käyttöönottokieltojen aikataulut kaaviomuodossa: Kaaviokuvat sähköisiä kytkinlaitteistoja koskevista rajoituksista F-kaasuasetuksen (EU 2024/573) 13 artiklassa (pdf)

Kahden vuoden ajan kieltojen voimaantulosta:

  • Mikäli keskijännitteisiä kytkinlaitteistoja hankittaessa hankintamenettelyssä ei saada lainkaan tarjouksia tai saadaan tarjous vain yhden kojeistovalmistajan F-kaasuttomasta laitteistosta, on mahdollista ottaa käyttöön alle 1000 GWP:n F-kaasuja sisältävä laitteisto.
  • Mikäli suurjännitteisiä kytkinlaitteistoja hankittaessa hankintamenettelyssä ei saada lainkaan tarjouksia tai saadaan tarjous vain yhden kojeistovalmistajan laitteistosta, joka sisältää alle 1 GWP:n F-kaasua, on mahdollista ottaa käyttöön alle 1000 GWP:n F-kaasuja sisältävä laitteisto.

Kahden vuoden jälkeen kieltojen voimaantulosta:

  • Mikäli keskijännitteisiä kytkinlaitteistoja hankittaessa hankintamenettelyssä ei saada yhtään tarjousta kojeistovalmistajan F-kaasuttomasta laitteistosta, on mahdollista ottaa käyttöön alle 1000 GWP:n F-kaasuja sisältävä laitteisto.
  • Mikäli suurjännitteisiä kytkinlaitteistoja hankittaessa hankintamenettelyssä ei saada yhtään tarjousta kojeistovalmistajan alle 1 GWP:n F-kaasua sisältävästä laitteistosta, on mahdollista ottaa käyttöön alle 1000 GWP:n F-kaasuja sisältävä laitteisto.

Kielloista poikkeaminen on mahdollista, mikäli hankintamenettelyssä ei saada yhtään tarjousta alle 1000 GWP:n F-kaasuja sisältävistä laitteistoista. Käytännössä tarjous on hyvä pyytää ensin alemman GWP:n vaihtoehdosta, ja sen jälkeen tarvittaessa seuraavista.

Artiklan 13(13) poikkeusta, joka koskee ekologista suunnittelua koskevien vaatimusten mukaista elinkaaren aikaisten hiilidioksidipäästöjen arviointia, ei voida soveltaa ennen kuin sähköisille kytkinlaitteistoille on asetettu ekosuunnitteluvaatimukset (ekosuunnittelu.info). Tällä hetkellä viranomaisilla ei ole tietoa näiden mahdollisen valmistelun aikataulusta, ja valmistelu on useamman vuoden kestävä prosessi. Muita elinkaarilaskelmia ei F-kaasuasetuksessa huomioida.

Mikäli kytkinlaitteiston hankinnassa käytetään edellä kuvattuja poikkeuksia, laitteiston haltijan on ilmoitettava käyttöönotosta toimivaltaiselle viranomaiselle Sykelle kirjallisesti osoitteeseen kirjaamo@syke.fi. Ilmoituksessa on kerrottava missä ja milloin laitteisto on otettu käyttöön, mitä ainetta se sisältää ja lyhyt perustelu poikkeukselle.

Syke voi ohjeistaa myöhemmin tarkemmin ilmoituksen muodosta. Lisäksi laitteiston haltijan on säilytettävä dokumentaatio hankinnasta ja poikkeusperusteista vähintään 5 vuotta ja toimitettava se pyynnöstä viranomaiselle.

Vuotojen ehkäisystä on huolehdittava

Sähköisissä kytkinlaitteistoissa yleisesti käytössä oleva SF6 on erittäin voimakas kasvihuonekaasu, jonka ilmastoa lämmittävä vaikutus (GWP) on 24 300 (eur-lex.europa.eu). Vuonna 2022 SF6-päästöt sähköisistä kytkinlaitteista olivat kolme prosenttia Suomen F-kaasujen kokonaispäästöistä ja 0,05 prosenttia Suomen kasvihuonekaasujen kokonaispäästöistä. SF6:n käytössä oleva kokonaismäärä ja päästöjen määrä ovat Suomessa kasvussa.

F-kaasujen tahallinen päästäminen ilmakehään on kielletty. Sähköisissä kytkinlaitteistoissa on oltava vuodoista hälyttävä järjestelmä, jos ne sisältävät vähintään 500 t CO2-ekvivalenttia. F-kaasuja, joka tarkoittaa esimerkiksi 48,6 kilogrammaa SF6-kaasua. Vuodonilmaisimen toiminta on tarkastettava vähintään kerran kuudessa vuodessa.

Vuodesta 2035 alkaen uuden SF6:n käyttö sähköisten kytkinlaitteistojen huollossa on kielletty. Kierrätetyn tai regeneroidun SF6:n käyttö on sallittua. Tämä ei koske puolustustarvikkeita eikä tilanteita, joissa kierrätetyn tai regeneroidun aineen käyttö ei ole mahdollista teknisistä syistä tai sitä ei ole saatavilla äkillistä korjausta vaativassa tilanteesta. Uuden SF6:n käytöstä on pyynnöstä esitettävä perustelut toimivaltaiselle viranomaiselle.

Linkkejä

F-kaasut ja otsonikerrosta heikentävät aineet (ymparisto.fi)

F-kaasut ja niiden päästöt (ymparisto.fi)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 573/2024 fluoratuista kasvihuonekaasuista, direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta ja asetuksen (EU) N:o 517/2014 kumoamisesta (eur-lex.europa.eu)

Kaaviokuvat sähköisiä kytkinlaitteistoja koskevista rajoituksista F-kaasuasetuksen (EU 2024/573) 13 artiklassa (pdf)

Lisätietoja

Ylitarkastaja Nufar Finel, Suomen ympäristökeskus, f-gas@syke.fi tai etunimi.sukunimi@syke.fi

Neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@gov.fi


Kohderyhmä: