Päästöt kuriin rakennuseristeistä – rakennusten solumuovieristeiden loppukäsittelyyn uusi velvoite vuoden 2025 alusta

Uutinen 5.11.2024 klo 10.00

Ensi vuoden alusta lähtien rakennusten omistajien ja urakoitsijoiden on varmistettava, että rakennuksista korjaus- ja purkutöiden yhteydessä poistetut solumuovieristeet käsitellään siten, että niiden sisältämät ODS-aineet ja F-kaasut otetaan talteen.

Solumuovieristeitä
© Annika Johansson

Ensi vuoden alusta alkaen EU:n fluorattuja kasvihuonekaasuja, eli F-kaasuja, ja otsonikerrosta heikentäviä aineita, eli ODS-aineita, koskevat asetukset edellyttävät eräiden solumuovieristeiden asianmukaista käsittelyä. Rakennusten omistajien ja urakoitsijoiden on varmistettava, että rakennuksista korjaus- ja purkutöiden yhteydessä poistetut solumuovieristeiset sandwich-elementit ja laminoidut levyt käsitellään siten, että niiden sisältämät ODS-aineet ja F-kaasut otetaan talteen. Mikäli laminoitujen levyjen poistaminen ei ole teknisesti mahdollista tulee se todistaa asiakirjalla, joka esitetään viranomaiselle pyynnöstä.

Päästöjen ehkäisemiseksi eristeiden tulee pysyä mahdollisimman eheinä ja ne on kerättävä erikseen. Eristeet on toimitettava laitokseen, jolla on ympäristölupa joko kaasujen talteen ottoon hävittämistä varten, tai eristelevyjen hävittämiseen esim. polttoprosessissa.

Mitä rakennuseristeitä edellä mainittu velvoite koskee?

Edellä mainitut velvoitteet koskevat ODS-aineita tai F-kaasuja sisältäviä solumuovieristeisiä sandwich-elementtejä sekä laminoituja levyjä.

  • Solumuovieristeiset sandwichelementit on valmistettu jäykkää polyuretaanivaahtoa ja jäykkää pintamateriaalia, kuten teräs- tai alumiiniohutlevyä, puuta, puukuitu- tai kipsilevyä, sisältävistä kerroksista, jotka on kiinnitetty toiselle tai molemmille puolille. Näitä on käytetty mm. teollisuuden ja kauppojen kylmä ja pakkasvarastoissa, teollisuusrakennuksissa, omakotitaloissa ja ovissa.
     
  • Laminoidut levyt ovat solumuovieristeitä, jotka ovat peitetty ohuella kerroksella epäjäykkää materiaalia kuten muovia, paperia tai alumiinilaminaattia. Näitä on käytetty mm. teollisuus ja varastorakennusten yläpohjaeristeenä sekä saunan eristeenä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Ennen vuotta 1996 valmistettujen solumuovieristeisten sandwich-elementtien tai laminoitujen eristeiden voidaan olettaa sisältävän ODS-aineita (lukuunottamatta EPS-eristeet).

”Koska silmämääräisesti ei voida tietää sisältääkö eriste ODS-aineita, tulee kaikki edellä mainitut eristeet kerätä erikseen, jos mahdollista ja käsitellä vaarallisena jätteenä”, selventää ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi.

Mikäli rakennus on rakennettu vuoden 1996 jälkeen, solumuovieristeiset sandwich-elementit tai laminoidut levyt eivät todennäköisesti sisällä F-kaasuja tai ODS-aineita. Mikäli tiedossa kuitenkin on, että eristeissä on kyseisiä kaasuja, tulee eristeet erilliskerätä kaasujen talteen ottoa ja hävittämistä varten.

”Asetukset eivät estä ehjien eristelevyjen tai eristeitä sisältävien tuotteiden, kuten ovien uudelleenkäyttöä toisessa kohteessa”, kertoo Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija Annika Johansson.

Millaisia ympäristövaikutuksia eristemuoveissa olevilla kaasuilla on?

ODS-aineita on Suomessa käytetty eristeissä 1960–1994. F-kaasuja on käytetty vain vähäisessä määrin vuodesta 1994 eteenpäin. Suurin osa tuottajista käyttää valmistuksen ponneaineina hiilivetyjä tai hiilidioksidia. Vuonna 2020 valmistuksessa käytettiin ponneaineena enää pienehköjä määriä HFC-365mfc ja HFC-245fa:ta.

Eristemateriaaleihin varastoituneena on suuria määriä näitä kaasuja. Vuoden 2020 arvion mukaan rakennusten solumuovit sisältävät noin 7 000 tonnia ODS-aineita, mikä vastaa noin 32 000 kt CO2-ekv. kasvihuonekaasupäästöjä mikäli niitä ei asianmukaisesti hävitetä. F-kaasuja sisältävien solumuovien vuoden 2020 kaasuvarasto on arviolta noin 650 kt CO2 -ekv. Tämä luku sisältää myös muun kuin rakentamisen solumuovit.

Lisätietoja

Asiantuntija Annika Johansson, Suomen ympäristökeskus, f-gas@syke.fi

Neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@gov.fi

Lue lisää

F-kaasut ja otsonikerrosta heikentävät aineet (ymparisto.fi)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 573/2024 fluoratuista kasvihuonekaasuista, direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta ja asetuksen (EU) N:o 517/2014 kumoamisesta, (F-kaasuasetus)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 590/2024 otsonikerrosta heikentävistä aineista ja asetuksen (EY) N:o 1005/2009 kumoamisesta, (otsoniasetus)

Forsberg ym. 2024. Fluorattujen kasvihuonekaasujen ja otsonikerrosta heikentävien aineiden kaasupankit. Kaasupankkien koko, päästöt ja sääntely Suomessa ja maailmalla. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 25 | 2023


Kohderyhmä: