Muovien käyttö maataloustuotannossa: ympäristövaikutukset, elinkaari ja kokonaiskestävyys (PAPILLONS)

 

PAPILLONS-hanke tutkii maatalousmuovien käytöstä syntyviä mikro- ja nanomuoveja maaperässä. Hanketta rahoittaa EU:n Horisontti 2020 -ohjelma.

Hanke kartoittaa mikromuovien esiintymistä viljelymaassa Euroopassa ja tarkastelee mikro- ja nanomuovien kulkeutumista sekä maaperässä että maaperästä eliöihin ja vesiympäristöön. Hanke tutkii mikromuovien vaikutuksia maaperään, maaperäeliöihin ja ekosysteemipalveluihin sekä arvioi maatalousmuovien ekologista, sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä.

PAPILLONS tarjoaa maanviljelijöille, teollisuudelle, sääntelyviranomaisille ja poliittisille päättäjille tietoa, jonka avulla maatalousmuovien käyttöä voidaan muuttaa kestävämmäksi.

Projekti on monialainen, ja se kokoaa yhteen agronomian, ekologian, kemian, tekniikan, taloustieteen ja yhteiskuntatieteiden asiantuntijoita 20 eurooppalaisesta organisaatiosta.

Koko hanketta koordinoi Norjan vedentutkimuslaitos NIVA (Norwegian Institute for Water Research). Suomesta hankkeessa ovat mukana Suomen ympäristökeskus Syke ja Luonnonvarainstituutti Luke.

PAPILLONS-hankkeen työpaketit:

  1. Mikro- ja nanomuovin ominaisuudet ja lähteet maaperään
  2. Muovien käyttäytyminen ja kulkeutuminen
  3. Ekologiset vaikutukset
  4. Tuotannon ja kestävän kehityksen vaikutukset
  5. Tutkimustiedon viestintä, levitys ja hyödyntäminen
  6. Projektinhallinta

Syke koordinoi muovien ekologisiin vaikutuksiin keskittyvää työpakettia. Syke osallistuu työpaketeissa 2 ja 3 tehtäviin mikromuovien käyttäytymistä, kulkeutumista ja ekologisia vaikutuksia koskeviin tutkimuksiin, joissa otetaan viljelymaanäytteitä sekä tehdään kenttäkokeita ja ekotoksikologisia laboratoriotutkimuksia. Syke osallistuu työpaketissa 1 mikromuovien analytiikan kehittämiseen ja maatalousmuovien käyttöä koskevan tiedon keräämiseen.

Tarkempaa tietoa hankkeesta:

Flag of the European Union
 
Julkaistu 14.8.2023 klo 16.10, päivitetty 15.8.2023 klo 11.38

Kohderyhmä: