Tampereen keskustajärviä kunnostetaan

Uutinen 22.4.2022 klo 15.30
Nuotanvetoa Iidesjärvellä syksyllä 2020.
Nuotanvetoa Iidesjärvellä syksyllä 2020. © Kuva: Ari Westermark (KVVY Tutkimus Oy) 

Hoitokalastus sekä fosforin kemiallinen saostaminen valikoituvat KVVY Tutkimus Oy:n laatimassa kunnostussuunnitelmassa menetelmiksi, joilla pyritään parantamaan Tampereen vedenlaadultaan heikkenevien kahden keskustajärven tilaa. Iidesjärven hoitokalastushankkeissa etsitään tehokkainta pyyntitapaa ja -ajankohtaa luontoarvot huomioiden. Ahvenisjärvellä kokeiltiin pelkästään syvänteen alueelta fosforin kemiallista saostamista. Kaupungin ja valtion rahoittama Keskustajärvihanke oli käynnissä vuosina 2019-2021 ja sen jatkona Kunta-Helmi -hanke Iidesjärven osalta vuosina 2021-2022.

Luontoarvoiltaan rikkaan Iidesjärven kunnostus

Hyvin särkivaltaisen järven kunnostustoimenpiteenä tehtiin hoitokalastuksen lisäksi petokalaistutus (kuha). Toimenpiteillä pyritään vedenlaadun parantamisen ja sinilevähaittojen vähentämisen lisäksi poistamaan lintujen kanssa ravinnosta kilpailevaa särkikalaa ja siten parantamaan linnuston olosuhteita merkittävällä lintuvedellä.

Särkikalaa on Iidesjärvellä kalastanut Tmi Arto Hautala rysäpyynnillä keväisin ja nuottaamalla syksyisin. Saalismäärät ja pyydettyjen kalojen laatu ovat vaihdelleet pyyntitavasta, -paikasta ja -ajankohdasta (sääolot) riippuen. Ensimmäisenä hoitokalastusvuotena 2020, poistetun kalan yhteismääräksi saatiin 206 kg/ha ja vuonna 2021 yhteismäärä oli 62 kg/ha. Koekalastustulosten perusteella särjen ja lahnan suhteelliset osuudet ovat pienentyneet, pasurikanta voimakkaasti lisääntynyt ja isokokoisen ahvenen osuus jonkun verran lisääntynyt. Petokalaistutus ei onnistunut - kuhia ei ole tavattu hoitokalastuksissa, eikä verkkokoekalastuksessa.

Iidesjärven rysäkalastussaalis keväällä 2020.
Iidesjärven rysäkalastussaalis keväällä 2020. © Kuva: Sanna Markkanen 

Vaikutukset vedenlaatuun

Molempia järviä kuormittavat valuma-alueelta tuleva kuormitus sekä sisäinen kuormitus. Vedenlaadussa on Iidesjärvellä havaittu hienoista kirkastumista, mutta johtopäätöksiä tilan paranemisesta on vielä liian aikaista tehdä mm. vuosittaisen vaihtelun vuoksi.

Ahvenisjärven syvänteiden kemikaalikäsittely vähensi pohjasta liukenevan fosforin määrää. Järven happiongelmat jääpeitteen aikaan kuitenkin jatkuvat, ja järveä on hapetettu talvisin.

Nuottausta Iidesjärvellä syksyllä 2020.
Nuottausta Iidesjärvellä syksyllä 2020. © Kuva: Ari Westermark (KVVY Tutkimus Oy) 

Työ jatkuu

Hoitokalastusta ja sen tulosten seurantaa Iidesjärvellä jatketaan vuonna 2022 vielä Kunta-Helmi -hankkeessa. Tämän jälkeenkin on tavoitteena jatkaa hoitokalastusta. Järvien vedenlaatua seurataan vuosittain.  

 

Teksti ja lisätietoja:

Keskustajärvihanke: Ympäristötarkastaja Sanna Markkanen, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Kunta-Helmi -hanke: Ympäristösuunnittelija Eeva Punju, etunimi.sukunimi@tampere.fi

 

 


 

Kohderyhmä: