Uutinen 22.12.2021 klo 14.19
Vesiensuojelun tehostamisohjelma on lisännyt merkittävästi rahoitusta vesistökunnostuksiin ja vesistöjen kuormitusta vähentäviin toimiin valuma-alueella vuosien 2019-2021 aikana. Kunnostushankkeita onkin käynnistynyt yli 300 ympäri maata ja lisää on luvassa. Vuonna 2020 käynnistyneet vesienhallinnan hankehaut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta tukevat ja täydentävät tätä kokonaisuutta.
Yli 250 uutta vesistökunnostushakemusta
Valtionavustusten vuoden 2021 hakukierros ELY-keskuksista sulkeutui 30.11.2021. Vesistökunnostuksiin riittää virtaa, sillä hakemuksia tuli tälläkin kertaa yli 250 ja avustusta vesienkunnostustoimiin haettiin yli 10 milj. €.
Haun tuloksissa oli nähtävissä monia myönteisiä signaaleja. Monilla alueilla vesistökunnostuksiin on lähtenyt mukaan useita uusia toimijoita sekä kuntia, ja kasvavaa innostusta on ollut myös yrittäjien joukossa. Esimerkiksi Lapissa hankkeita tuli tämän vuoden hakuun ennätysmäärä. Hankeaktiivisuutta on vauhdittanut alueella toiminut VESKU-hanke sekä Lapin ELY-keskuksen oma jalkautumistoiminta.
Itämeren rannikkoalueella ELY-keskusten sekä muiden asiantuntijaverkostojen keskinäinen yhteistyö on tuottanut tulosta ja rannikkovesien kunnostushankkeiden määrä on kasvussa. On myös ilahduttavaa, että sisävesilläkin yhä enemmän toimia kohdistuu vesistöjen valuma-alueille. Valuma-aluelähtöisiä hankkeita tarvitaan jatkossakin lisää. Lisäksi on tärkeää etsiä keinoja maa- ja vesialueiden omistajien sitouttamiseksi.
Verkostotoiminta vahvistaa kunnostustoimintaa
Hanketoiminnan lisäksi ELY-keskukset ovat voineet viime vuosina vahvistaa alueellisia vesistökunnostuksen asiantuntijaverkostoja. Kymmenen vuotta toimineen Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston rinnalla alueellisten verkostojen antama tieto ja tuki kunnostushankkeita suunnitteleville ja toteuttaville tahoille näkyy myös avustushauissa - hakemusten määrä on kasvanut vuosittain.
Mukaan on saatu uusia toimijoita ja vireillä on suunnittelu- ja selvityshankkeita, jotka pohjustavat konkreettisten toimien tekemistä myös jatkossa. Verkostoihin mukaan hakeutuminen onkin hyvä tapa päästä jyvälle alueen vesistöjen tilasta, niihin vaikuttavista asioista, yhteistyökumppaneista sekä toiminta- ja rahoitusmahdollisuuksista.
Vesien- ja merenhoidon suunnitelmat vuosille 2022-2027 valmistuneet
Valtioneuvoston joulukuussa hyväksymissä kuusivuotisissa vesien- ja merenhoidon suunnitelmissa esitetään toimenpiteitä vesien hyvän tilan saavuttamiseksi ja turvaamiseksi. Suunnitelmat antavatkin vesienhoitotyölle selkänojan ja suunnan.
Rahoitusmahdollisuuksia suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamiseksi on monia ja vesienhoitoa tehdään myös kalatalouden, vesienhallinnan, ravinteiden kierrätyksen ja luonnon monimuotoisuuden suojelun sateenvarjojen alla. Uudistettu Nosta Rahatpintaan.fi sivusto- auttaa löytämään sopivia rahoitusmahdollisuuksia ja antaa vinkkejä ja ideoita myös hankesuunnitteluun.
Vesistökunnostusten seurannalla tietoa kunnostuksen vaikuttavuudesta
Juuri julkaistun vesistökunnostusten seurantakyselyn avulla on mahdollista kerätä koordinoidusti tietoa kunnostusten vaikuttavuudesta. Hyvin suunnitellulla ja toteutetulla seurannalla saadaan tietoa kunnostusten vaikuttavuudesta ja tuloksellisuudesta sekä lisätään yhteistä ymmärrystämme vesien tilasta.
Teksti ja lisätietoja:
Jenni Jäänheimo, erityisasiantuntija, ympäristöministeriö (etunimi.sukunimi(at)gov.fi)
Sini Olin, erityisasiantuntija, ympäristöministeriö (etunimi.sukunimi(at)gov.fi)
Pinja Kasvio, tutkija, SYKE (etunimi.sukunimi(at)syke.fi)
Vesiensuojelun tehostamisohjelma vedenvuoro.fi
Rahatpintaan.fi
Vesistökunnostuverkosto