SEVIRA-hanke lahjoitti Kaakkois-Suomen kouluille varusteita lähivesien tutkimiseen

Uutinen 13.9.2021 klo 14.16

Joen pohja voi vilistä elämää! Mutta miten näitä ötököitä pääsee näkemään?

Monet opettajat yllättyivät iloisesti saadessaan suuren varustepaketin ja oppilaillakin oli hauskaa, kun tontut hiippailivat koulun käytävillä. © Sanna Saari, Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Kymmenkunta koulua ja lukiota Virojoen ja Rakkolanjoen valuma-alueilta saivat syyskuun alussa SEVIRA-hankkeelta suuret välinepaketit. Ympäristökasvatus ja koululaisyhteistyö on tärkeä osa hanketta, jonka tarkoitus on lisätä ympäristötietoutta Suomi-Venäjä -rajan molemmin puolin ja parantaa Suomenlahden tilaa.

Kaksi toimistohuonetta täyttyi kesän mittaan pahvilaatikoista, joista paljastui välineistöä vesieliöiden tarkasteluun. Koulut saivat muun muassa kahluuhousuja, vesikiikarit, erilaisia ja erikokoisia haaveja, näytepurkkeja, suurennuslasipurkkeja sekä materiaalia pohjaeläinten ja kalojen tunnistamiseen.

Kunnon välineistöllä pohjaeläinten nappaaminen ja tutkiminen on hauskaa. © Sanna Saari, Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Erityisesti kahluuhousujen ja haavien käyttö on monelle oppilaalle elämys – ja tietysti pohjaeläinten ihmettely. Pohjaeläimet ovat merkittävä osa virtavesien ekosysteemiä ja kalojen tärkeää ravintoa. Haaviinsa voi saada monia hyönteisten toukkia, simpukoita, kotiloita ja äyriäisiä. Pohjaeläinten laji- ja yksilömäärät kertovat vesistön tilasta. Hankkeessa tehtyjen Virtavesien eliöstön tunnistuskorttien avulla pääsee jo maastossa oikean eliöryhmän jäljille.

Vedenkestävien tunnistuskorttien avulla pääsee lahkotason tunnistukseen jo maastossa. © Sanna Saari, Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Koulut saivat lisäksi vesireppuja, joista löytyvät ohjeet ja välineet vedenlaadun ja virtaaman mittaukseen. Vedenlaadulla ja sen muutoksilla on merkittävä vaikutus vesistön lajistoon, sillä monet lajit ovat sopeutuneet elämään juuri tietyn tyyppisissä olosuhteissa.

Lisätietoja

  • Hydrobiologi Taina Ihaksi
    Kaakkois-Suomen vesienhoidon suunnittelun koordinaattori
    Kaakkois-Suomen ELY-keskus, taina.ihaksi@ely-keskus.fi
    p. +358 295 029 236
  • SEVIRA-hankkeen verkkosivut

 

 


Kohderyhmä: