Viistokaikuluotauskuva uponneesta sotalaivasta. © Kuva: Rajavartiolaitos
Suomen ympäristökeskus (Syke) käynnisti hylkysaneeraushankkeen ympäristöministeriön toimeksiannosta vuonna 2019. Hanke on osa ympäristöministeriön Ahti-ohjelmaa (2023-2027) ja sitä edeltänyttä Vesiensuojelun tehostamisohjelmaa vv. 2019–2023, ja lisäksi se liittyy Itämeren suojeluohjelman tavoitteisiin.
Ympäristöriskin aiheuttavan hylyn saneerausta valmistellaan ja seurausta kehitetään
Hankkeen tavoitteena on valmistella vaativaa syvällä sijaitsevan hylyn tyhjennysoperaatiota, jonka toteutus tapahtuisi seuraavassa vaiheessa erillisen rahoituspäätöksen mukaisesti. Hanke etsii kustannustehokasta keinoa ongelmahylkyjen valvontaan ja estämään hylyissä olevien öljyjen tai muiden vaarallisten aineiden pääseminen meriluontoon. Osana seurantaa hankkeessa käynnistetään uuden hylkyrekisterin kokoaminen, joka viedään Rajavartiolaitoksen MERT-järjestelmään. Lisäksi hankkeessa selvitetään viranomaisten ja yhteistyöyritysten öljynpoistovalmiuksia.
Riskihylkyjä on tyhjennetty öljystä
Hankkeessa on aikaisemmin määritelty Suomen aluevesiltä hylkykohteet, jotka voivat lähitulevaisuudessa aiheuttaa ympäristön pilaantumisvaaraa öljyn päästessä ruostuvien tankkien läpi mereen tai merenpohjaan. Hankkeessa on selvitetty öljynpoisto-operaatioon soveltuvia kohteita ja etsitty arkistotietoja hylyissä mahdollisesti olevien vaarallisten aineiden määrittelemiseksi. Hylkyjen tilaa seurataan ja kohteet öljynpoistosaneeraukseen valitaan riskiperusteisesti tutkimusten ja seurantatietojen perusteella. Hylystä kerätään myös lisää tietoa mahdollisen kohteen sijainnista, kunnosta ja öljynpäästön mahdollisuudesta. Näiden tietojen perusteella öljyä on poistettu useasta hylystä ja tullaan myös tulevaisuudessa poistamaan lisää.
Muita keskeisiä kehitystavoitteita ovat mm:
- varmistaa, että vastuuviranomaisilla ja viranomaisyhteistyöhön osallistuvilla yrityksillä on tarvittava osaaminen ja valmius hylkyjen aiheuttamien ympäristöriskien poistamiseen ja öljynpoistoon rakennettujen laitteiden hyödyntämiseen
- korjata tarvittaessa osaamisessa ja valmiudessa havaittuja puutteita
- kehittää ja valita tiettyyn kohteeseen parhaiten soveltuvat menetelmät, joilla voidaan selvittää, onko hylyssä öljyä tai vaarallisia kemikaaleja
- laatia kunto- ja riskiarvioita hylyistä
- arvioida kohteiden saneerauskustannukset
Hankkeen ohjausryhmässä ovat ympäristöministeriön ja Syken lisäksi edustettuina Merivoimat, Rajavartiolaitos, Museovirasto, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Ilmatieteen laitos. Hankkeessa on myös tehty tiivistä yhteistyötä muiden Itämeren maiden viranomaisten kanssa hylkyihin liittyvien ongelmien osalta. Tämän lisäksi havainnoista ja toimintamalliehdotuksista on myös raportoitu HELCOMille.
Yhteystiedot
- projektipäällikkö Tommi Kontto, s-posti: etunimi.sukunimi@syke.fi
- suunnittelija Miia Farstad s-posti: etunimi.sukunimi@syke.fi