Uutinen 27.6.2019 klo 13.39
Merenalaista maailmaa Sansibarissa. © SYKE
Tansanian Sansibar on saariryhmä Afrikan itärannikolla, joka on tunnettu kermanvalkoisista hiekkarannoistaan, koralliriutoistaan ja mangrovemetsistään. Rannikkoa uhkaa kuitenkin hallitsematon muutos, kun länsimaisille turisteille suunnatut hotellit levittäytyvät rakentamattomille rannoille ja koralliriutat vahingoittuvat varomattomien turistien snorklatessa ja kahlatessa herkkien korallien päällä.
Samaan aikaan matala elintaso pakottaa paikalliset kalastajat pyytämään kaikkein pienikokoisimmatkin kalat merestä, ja makroleviä matalassa rantavedessä kasvattavat naiset puolestaan joutuvat usein siirtymään syrjään hotellien tai kalastajien venepaikkojen tieltä. Meriluontoa, erityisesti koralliriuttoja ja niissä eläviä kaloja uhkaavat myös kaupunkien päästöt ja ilmastonmuutoksen aiheuttama veden lämpeneminen.
”Sansibarin rannikkoalueiden käyttö on kiivaassa muutoksessa. Väestö kasvaa ja matkailu lisääntyy, mikä tarkoittaa kiihtyvää rannikolle rakentamista. Meren ja rannikon kasvava käyttö uhkaa alueen ainutlaatuisia koralliriuttoja ja mangrovemetsiä, joista sekä saarien meriekosysteemi että rannikon asukkaat ovat pitkälti riippuvaisia”, kuvailee tutkimusprofessori Markku Viitasalo SYKEn merikeskuksesta.
Videoilla herätellään paikallisia asukkaita arvostamaan omaa meriluontoaan
Suomen ympäristökeskuksen yhdessä Sansibarin viranomaisten kanssa ZAN-SDI-hankkeessa kuvaamat videot esittelevät Sansibarin upeaa vedenalaista meriluontoa ja nostavat esiin ongelmia, joita rannikolla esiintyy. Kansantajuisia videoita on tuotettu yksi englanniksi ja yksi swahiliksi. Jälkimmäisen videon kohdeyleisönä ovat etenkin sansibarilaiset, joille vedenalainen meriluonto voi edelleen olla täysin tuntematonta.
Monisyisten ongelmien ratkaisemiseksi ZAN-SDI-hankkeessa (2016–2019) vietiin monipuolista suomalaista ympäristöosaamista Sansibarille ja laadittiin Sansibarin ensimmäinen meri- ja rannikkoalueen käyttösuunnitelma pääsaari Ungujan koillisrannikolle. Ulkoministeriön rahoittaman hankkeen suomalaiset osapuolet ovat SYKEn lisäksi Maanmittauslaitos ja Turun yliopisto.
Lisätietoja
Tutkimusprofessori Markku Viitasalo, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Tutkija Juho Lappalainen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Lisää aiheesta