Lookalike-ryhmä

Lookalike – Samankaltaiset kysymyspatterit muiden havaintojenilmoittamisen järjestelmien kanssa

Lookalike – eli samankaltaisten – kategorian kyselyt ovat mahdollisimman yhtäpitäviä kopioita olemassa olevista kansalaishavainnoinnin käyttöliittymistä. Niissä käytetty kieli voi kuitenkin olla erilainen kuin kopioidussa käyttöliittymässä tai ilmoituspalvelussa, ja niissä saattaa esiintyä ylimääräisiä tekniseen yhteentoimivuuteen tai käyttölisensseihin liittyviä rajoituksia. Tyypillinen esimerkki on suomenkielisen ilmoituspalvelun englanninkielinen kopio, joka on tarkoitettu ymäristöhavaintojen keräämiseen kansainvälisessä yhteistyössä myös Suomen rajojen ulkopuolella. 

Käännösohjeita ilmoituspalveluille (LOOKALIKE) sivuilla on ohjeita palveluiden käännöstyöhön.

Varsinaisesti tässä kategoriassa ei oleteta minkäänlaista yhteistyösopimusta CitobsDB ylläpitäjän ja kopioitavan käyttöliittymäkyselyn ylläpitäjän välillä. Kerätty havaintoaineisto ei välttämättä edes pyri sisältämään kopiota samoista ilmoituksista eikä ilmoituksia välttämättä edes pyritä yhtenäistämään yhteiseksi aineistoksi. Tässä se eroaa sekä Mirror -tyyppisistä ilmoituspalveluista, joissa tietoa nimenomaan kopioidaan jostain siirrettäväksi yhteisiin aineistoihin että Master -aineistoista, joihin pyritään kerryttämään yhteinen yhtenäinen ja yhtäpitävä ilmoitusaineisto. Voidaan ajatella, että yhteisen aineiston kerääminen on Mirror - ja Mater -ilmoituspalveluissa sitova tavoite, mutta Lookalike -palveluiden osalta se on vapaaehtoinen ja harkinnanvarainen mahdollisuus.

Lookalike -ilmoituspalveluiden havaintoja voidaan osana havaintojen hyväksymisprosessia kopioda Mirror- ja myös suoraan Master -ilmoituspalveluihin.  

CitobsDB group/category –tieto palveluille: Lookalike

Lisenssimerkintä kerätylle Lookalike -aineistolle joukkoistamisalustalla

Lookalike -ilmoituspalveluissa eli käyttöliittymien käännöksissä eri kielille yms teknisessä kopioinnissa palveluksi (jolla service_code SC) alkuperäisversiosta (jolla service_code SC_orig) lisenssitiedoissa voidaan viitata SC lisäksi kopiotuun palveluun SC_orig. Kopiona julkaistu ilmoituspalvelu SC, jonka kanssa SC_orig ilmoituspalvelussa on muuten identtinen rakenne, saattaa sopimus yms syistä sisältää myös ylimääräisiä kenttiä yms, joten vastaavuus on aina vähän likimääräinen. Lookalike palvelun lisenssimerkintä on siis muotoa

SC (~SC_orig) / CC4.0-BY SYKE, CitobsDB kansalaishavainnot.fi

Myös tavallista lisenssitekstin muotoa "SC / CC4.0-BY SYKE, CitobsDB kansalaishavainnot.fi" voidaan käyttää, mutta tätä ei suositella. 

Ilmoituspalvellun yksilöivä koodi SC (tai SC_orig alkuperäiselle ilmoituspalvelulle) puolestaan tyypillisesti koostuu ilmoituspalvelun tunnusnimestä , tiedosta että kyseessä on ilmoituspalvelu, ja versionnumerosta # joka tyypillisesti on paikallinen aika elementin luomiselle 0.1 s tarkkuudella. Käännettyihin lookalike -palveluihin usein liitetään kyseisen kielen tai käyttötarkoituksen lyhyt tunnus.

Ilmoituspalvelun tunnusnimikin saattaa olla erilainen SC ja SC_orig välillä, mutta tyypillisesti se koostuu useamman toisiinsa liittyvän ilmoituspalvelun aihealueesta ja tämän yksittäisen ilmoituspalvelun tunnuksesta.

  • Ilmoituspalvelun aihealueena voi olla esimerkiksi
    • Vesistökunnostustyöt (waterworks)
    • Esimerkkiaihealue (MODELQUEST)
  • Yksittäisen ilmoituspalvelun tunnus yksilöi aihealueen sisällä mitä tietoa kerätään
    • Vesistökunnostustyöt
      • cases (eli = waterworks_cases): Ilmoitettavat uudet  valmistuneet työkohteet
      • monitoring (eli = waterworks_monitoring): Seurantailmoitukset ilmoitetuilta kohteilta
    • Esimerkkiaihealue 
      • ONEQUEST (eli = MODELQUEST_ONEQUEST): Esimerkkikysely

Esimerkki lookalike -lisenssistä kertoo siis varsin palljon mitä ilmoituspalvelut koskevat:

MODELQUEST_ONEQUEST_en_service_code_202202251006369 (~MODELQUEST_ONEQUEST_service_code_202202141508179) / CC4.0-BY SYKE, CitobsDB kansalaishavainnot.fi 

 Kyseessä siis esimerkkipohja toiselle kielelle käännettävälle kyselylle lisenssitietoineen jne.

Ilmoituspalveluiden lookalike -käännökset

Tyypillinen tapa käyttää lookalike -ilmoituspalveluita on siis kääntää alkuperäisen ilmoituspalvelun teksti toiselle kielelle eri toimijoiden yhteistyötä varten. Mahdollisesti samalla lisätään ilmoittajan täytettäväkseen saamaan havaintolomakkeeseen uusia infokenttiä kertomaan sopimusmenettelyistä, toimintatapojen eroista tai vaikkapa yhteystiedoista tukipalveluihin tällä kielellä. 

Tyypillisesti lisättäviä infokenttiä ovat 

  1. _translatelookalike_en_info_# tai _translatelookalike_en_info_# tms englannin, ruotsin jne lookalike -palvelukonseptin esittelyinfo ja linkki alkuperaäisen palvelun määrittelyyn, tyypillisesti rajapintaan palveluun SC_orig, sen tiettyyn mallina käytettyyn versioon.
    1. Huomaa että versionnumerosta # voi päätellä myös julkaisuaikoja, eli siis periaatteessa julkaisujärjestyksen
    2. Tekstikorjaukset alkuperäisessä ilmoituspalveluissa SC_orig voivat  aiheuttaa päivitystarpeita myös lookalike -palveluissa - jos palvelun rakenne ei muutu, tämä ei ole pääversioiden osalta yhtä selvää
    3. Vaikka alkuperäisen kyselyn rakenne ei muutu, on siis tämänkin selvyyden vuoksi suositeltavaa tehdä siitä uusi versio uudella # numerolla
  2. translation_instructions_lookalike_info_en tai translation_instructions_lookalike_info_sv tms englannin, ruotsin jne yleisten käännösohjeiden ja huomautusten ohjeet ja linkki lisätietosivulle.

Attribuuttien eli yksittäisten kysymysten osalta kopioidussa kyselyssä code -tunnuksesta muuttuu vain versionnumero, jos esim kyseessä on singlevaluelist, multivaluelist, number tai sellainen string, jossa käyttäjän kielivalinnalla ei ole väliä. Jos esim oletetaan että text -tyyppiseen kenttään on tulossa käännöksen kautta englanninkielistä tekstiä, sen nimeen voidaan lisätä _en_ ennen attribuutin "muuttujatyyppiä" ja versionnumeroa, esimerkiksi  

MODELQUEST_ONEQUEST_addinfo_en_text_202202251006379

olisi attribuutti juuritunnuksellaan addinfo palvelusta MODELQUEST_ONEQUEST käännetyssä uudessa lookalike -palvelussa.

Lookalike-kategorian kysmyspattereita ovat esimerkiksi

  • Ilmatieteen laitoksen Sää –applikaation tulvatilanteiden ilmoittamisen havainnot
  • AMBER-järjestelmän patojen ja nousuesteiden ilmoittamisen havainnot

Aiemmin käytössä olleita tai muuten käytöstä poistettuja Lookalike-kategorian kysmyspattereita

  • Lookalike –kategorian kysymyspattereista ei ole poistettu käytöstä vielä ensimmäistäkään.
Julkaistu 19.9.2018 klo 15.02, päivitetty 19.5.2022 klo 10.17

Aihealue:
Kohderyhmä: