Onko 100-vuotias Suomi kestävän kehityksen tiellä? Osallistu keskusteluun!

Tiedote 5.12.2017 klo 9.34
Suomi 100/ Katri Lehtola
© Suomi 100/ Katri Lehtola

Suomi täyttää 100 vuotta. Siinä on syytä juhlaan meille kaikille. Nyt on hyvä aika myös tutkailla sitä, miten Suomi on edennyt kestävän kehityksen tiellä. Siitä kertovat osaltaan Suomen luonnon ja ympäristön tilaa kuvaavat indikaattorit.

Indikaattorit kuvaavat maamme luonnon monimuotoisuuden, vesistökuormituksen ja ilmanlaadun kehitystä sekä ympäristönsuojelun rahoituksen muutoksia. Tutustu indikaattoreihin, kommentoi ja esitä niistä oma tulkintasi! Voit myös esitellä muita indikaattoreita tai tuoreita tutkimuksia, jotka täydentävät tai haastavat tilannekuvaa ja asiantuntijoiden käsityksiä.

”Satavuotiaan Suomen ympäristön tila näyttää kaksijakoiselta. Suuria pistemäisiä päästölähteitä esimerkiksi teollisuudesta on saatu viime vuosikymmeninä kuriin, mutta maa- ja metsätalouden hajakuormituksen vähentämisessä on vielä tehtävää. Maahamme vaikuttavat myös entistä enemmän globaalit ympäristöhaasteet, kuten ilmastonmuutos ja vieraslajien leviäminen, joihin pystymme kyllä vaikuttamaan erityisesti osana Euroopan unionia”, kertoo erikoistutkija Jari Lyytimäki Suomen ympäristökeskuksesta.

”Suomi voi ylpeillä ympäristötiedon kattavuudella. Katvealueitakin silti löytyy. Esimerkiksi kemikaalien yhteisvaikutuksista ympäristöön ei vielä ole niin paljon tietoa, että sitä voitaisiin käyttää kehityksen indikaattorina. Myöskään ympäristölle haitallisten tukien kehityksestä ei ole tietoa indikaattoriksi asti”, jatkaa Lyytimäki.

Luonnon ja ympäristön tilan indikaattorit ja asiantuntijoiden niistä tekemät tulkinnat löytyvät valtioneuvoston kanslian ja kestävän kehityksen toimikunnan ylläpitämältä sivustolta.

Kestävän kehityksen indikaattoreita on Suomessa kerätty vuodesta 2000 lähtien. Nyt ensimmäistä kertaa kutsutaan kaikki suomalaiset täydentämään asiantuntijoiden tekemiä tulkintoja. ”Kriittisetkin näkemykset ovat tervetulleita, sillä kestävässä kehityksessä on ennen muuta kyse erilaisten näkökulmien yhtensovittamisesta”, kannustaa Lyytimäki.

Kaikkiaan Suomen kestävän kehityksen seurantajärjestelmässä on kymmenen indikaattorikoria. Luonnon ja ympäristön tilaa käsittelevät indikaattorit on julkaistu niistä ensimmäisenä. Muut julkaistaan talven ja kevään 2018 aikana.

Muiden indikaattorikorien aiheet ovat resurssiviisas talous ja hiilineutraali yhteiskunta, julkiset hankinnat ja kuluttaminen, asuminen ja yhdyskunnat, yhteiskunnallinen eriarvoisuus, syrjäytyminen ja yhteiskunnallinen osallisuus, työelämän laatu ja muutos, koulutus ja osaamisen kehittäminen, terveyden edellytykset sekä globaali vastuu ja johdonmukaisuus.

Osallistu keskusteluun luonnon ja ympäristön tilasta

Kestävän kehityksen kansallinen seuranta

Lisätietoa

Erikoistutkija Jari Lyytimäki Suomen ympäristökeskus SYKE, puh 0295 251 397
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutustu myös


Kohderyhmä: