Uutinen 22.5.2017 klo 13.11
Kuvan rummut ovat osittaisia nousuesteitä, jotka poistamalla esimerkiksi taimen saisi 1,7 kilometriä upeaa puroa lisääntymis- ja elinympäristökseen virtaamista riippumatta. Kohde on Patokato-hankkeen työlistalla, ja nousuesteen poistoa edistetään läheisessä yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen ja maanomistajien kanssa.
© Elina Erkkilä
WWF Suomen vetämä Patokato-hanke käynnistyi alkuvuodesta (nettisivut tekeillä). Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on lisätä kalavesien hoidon parissa toimivien tahojen tietoisuutta kalojen vaellusta ja luonnollista elinkiertoa haittaavista turhista vaellusesteistä sekä aktivoida, sitouttaa ja auttaa paikallistason toimijoita turhien vaellusesteiden poistamisessa esimerkkikohteiden voimin. Tarkoituksena on keskittyä pienempiin vaellusesteisiin, jotka voivat kuitenkin olla vaikuttavuudeltaan merkittäviä.
Hankkeen taustalla on tarve toimeenpanna kalakantojen elvyttämiseen ja vesien hyvän tilan saavuttamiseen tähtääviä strategioita ja toimenpideohjelmia täydentämällä viranomaistoimin tehtäviä kunnostus- ja kalatiehankkeita.
Yhteistyö on voimaa! Maanomistajayhteistyö on hankkeen keskiössä, mutta voimia yhdistetään myös esimerkiksi SYKEn, alueellisten ELY-keskusten, FRESHABIT-hankkeen, Valonian ja erilaisten yhdistysten kanssa. Konkreettisten toimenpiteiden ansiosta Patokato-hankkeessa etsitään ja ratkaistaan myös nousuesteiden poistoon liittyviä pullonkauloja.
Hanke on osa WWF:n virtavesityötä, ja sitä rahoittavat Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR) ja rahoituspäätöksen myöntänyt Varsinais-Suomen ELY-keskus. Hankkeen vaikuttavuutta laajennetaan muun muassa yritysyhteistyön avulla. Patokato-hanke on kaksivuotinen, mutta turhien nousuesteiden poistamiseen liittyvää työtä WWF jatkaa ainakin viisi vuotta.
Onko sinun alueellasi turhia nousuesteitä? Patokato- hankkeeseen otetaan vielä mukaan kohteita!
Lisätietoja:
Suojeluasiantuntija Elina Erkkilä, WWF, elina.erkkila@wwf.fi