Marja Salo. Kuva: Eero Juopperi
Suomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 tonnia vuodessa. Tästä voi helposti pikadieetillä vähentää kaksi tonnia ja tekemällä perusteellisen elämäntaparemontin rutkasti enemmänkin.
Lähivuosikymmeninä tarvittavien päästövähennysten suuruutta voi hahmotella esimerkiksi Euroopan unionin energia- ja ilmastotavoitteiden avulla. EU:n tavoitteiden mukaan kasvihuonekaasupäästöjen pitäisi vuonna 2050 olla enää vain 5–20 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Mittavat päästövähennykset edellyttävät ihmisten kulutusvalintojen lisäksi laajoja muutoksia koko yhteiskunnassa, kuten energia- ja liikennejärjestelmissä.
Muutokset omassa arjessa voimme aloittaa heti. Säästämällä kotona energiaa sekä tekemällä fiksuja liikkumis- ja ruokavalintoja on mahdollista saada merkittäviä hiilivähennyksiä nopeasti. Ostoksillamme luomme kysyntää vähähiilisille tuotteille ja palveluille. Samalla osoitamme perheenjäsenillemme ja tuttavillemme, että muutokset ovat mahdollisia ja myös helppoja.
Mistä tiedämme, millä omassa arjessa on pieni tai isompi vaikutus hiilijalanjälkeen? Ilmastodieetti.fi-laskurilla voimme arvioida oman hiilijalanjälkemme ja tutustua valintojen vaikutuksiin. Pikadieettiä vaikuttavamman elämäntaparemontin ajatuksena on suunnitella asioita pitkäjänteisesti. Voi esimerkiksi miettiä suunniteltaessa kotiin isompaa remonttia, miten voi vähentää asumiskuluja ja pienentää samalla hiilijalanjälkeä pitkälle tulevaisuuteen.
Kulutusvalinnoilla on merkitystä, sillä noin 70 % Suomen kulutusperusteisista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy kotitalouksien asumisesta, ruoasta ja liikkumisesta.
Ilmastodieetti-laskuri on ollut käytössä vuodesta 2010. Kysyimme keväällä laskurin käyttäjien ajatuksia sen kehittämiseksi. Vastaajat toivoivat hiilijalanjälkilaskuriin lisää tietoa keinoista päästöjen vähentämiseen. Yrityksiltä haluttiin lisää vähähiilisiä tuotteita ja palveluja. Toiveet on otettu huomioon laskurin toukokuussa julkaistussa päivityksessä.
SYKEn ja Sitran yhteisprojektissa Ilmastodieetin laskentaa täydennettiin vähähiilisillä valinnoilla. Esimerkiksi auton käyttölähteeksi voi laskurissa nyt valita bensiinin ja dieselin lisäksi kaasun, etanoliseoksen tai sähkön.
Kuluttajille saatavilla olevia vähähiilisiä ja hiilineutraaleja kulutusvalintoja kartoitettiin yhdessä kuluttajatuotteita ja palveluja tarjoavien yritysten ja kulutuksen asiantuntijoiden kanssa. Nousevina ratkaisuina nähtiin muun muassa yhteiskäyttöisyys, kiinteistöt energian tuottajina, siirtyminen tuotteista palveluihin, sähköinen liikenne ja biokaasu liikenteen polttoaineena. Osa keinoista edellyttää vielä laskennan kehittämistä ja jää myöhempiin päivityksiin, mutta useita uusia keinoja saatiin jo mukaan laskuriin.
Tervetuloa mukaan dieetille, joka onnistuu!
Marja Salo
Marja Salo on pyöräilevä kestävän kulutuksen tutkija SYKEssä. Puh. 0295 251 823, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Grafiikka: Satu Turtiainen
Blogikirjoittajien näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä ne edusta Suomen ympäristökeskuksen virallista kantaa.