Tiedote 12.1.2018 klo 10.54
Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus tiedottavat
© Pentti Niemistö
Globaalit megatrendit suuntaavat vahvasti metsien käytön kehittymistä. Luken ja SYKEn tutkijaryhmän mukaan suomalaisella osaamisella on paljon annettavaa metsiin, ilmastonmuutokseen ja energiaan liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi eri puolilla maailmaa.
Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijaryhmän tuoreessa selvityksessä pohditaan megatrendien vaikutuksia kansainväliseen metsäpolitiikkaan ja kestävän kehityksen tavoitteisiin.
"Megatrendit kuten maailmantalouden painopisteiden muuttuminen, energian kysynnän kasvu, digitalisaatio, luonnonvarojen niukkeneminen sekä ilmastonmuutos antavat ratkaisevia sysäyksiä siihen, käytetäänkö ja hoidetaanko metsiä kestävästi vai ei. Usein muutosvoimat vetävät vielä vastakkaisiin suuntiin", pohtii Luken erityisasiantuntija Mika Mustonen.
Yhteisessä selvityksessä tutkijat katsovat tulevaisuuteen ja nostavat esiin kolme kriittisintä kansainvälisen metsäpolitiikan kysymystä, joihin suomalaisen osaamisen avulla voitaisiin rakentaa ratkaisumalleja:
- Metsäkadon pysäyttäminen ja hiilinielujen lisääminen
- Metsien omistusoikeus- ja hallintaoikeudet ja niihin liittyen naisten sekä alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen asema ja oikeudet
- Riittävän koulutuksen ja tietotaidon saatavuus
Metsäkadon ja metsien laadullisen heikkenemisen pysäyttämisellä voidaan vähentää merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä. Metsien ja maaperän hiilinielut taas ovat kustannustehokas ja toistaiseksi ainoa laajassa mittakaavassa toteutettavissa oleva keino hiilinielujen synnyttämiseksi.
"Nämä haasteet luovat samalla kysyntää suomalaisen kestävän metsätalouden, metsävaraseurannan ja kasvihuonekaasuinventaarioiden osaamiselle maailmalla", sanoo Mustonen.
Naisten oikeuksien toteutuminen ja koulutus edistävät kestävyyttä
Metsien kestävä käyttö edellyttää selkeitä omistus- ja hallintaoikeuksia sekä oikeudenmukaista hyötyjen jakautumista. Erityinen merkitys on paikallisyhteisöjen sekä naisten asemalla ja oikeuksilla.
"Naisilla on maailmanlaajuisesti tärkeä rooli metsien hoidossa ja käytössä. Naisten aseman parantaminen metsien omistuksen ja hyödyntämisen suhteen ei ole pelkästään periaatteellinen tasa-arvokysymys. Se voi merkittävästi auttaa useiden kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista", SYKEn tutkija Salla Rantala painottaa.
"On hyvä, että naisten ja tyttöjen asema ja oikeudet ovat yksi Suomen kehityspolitiikan neljästä erityisestä painopisteestä."
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan koulutusta. Metsiin perustuvan kehityksen edistäminen vaatii peruskoulutuksen lisäksi sekä ammatillisen että teknisen tietotaidon lisäämistä liittyen esimerkiksi metsän käyttöön ja sen tilan seurantaan.
"Suomella on paljon kansainvälisesti kiinnostavaa tietotaitoa esimerkiksi metsien inventoinnissa, kaukokartoitusmenetelmissä, digitaalisissa palveluissa ja teknologioissa sekä ammatillisessa koulutuksessa", sanoo Rantala.
Asiantuntijatyö tehtiin maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta. Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkostolle tehty taustaselvitys luo pohjaa Suomen kansainvälisten metsälinjausten määrittelylle ja päivittämiselle.
Julkaisu: Metsät muuttuvassa maailmassa: kansainväliset trendit ja keskeiset haasteet. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 1/2018
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Mika Mustonen, Luonnonvarakeskus,
puh. 029 532 5450, etunimi.sukunimi@luke.fi
Tutkija Salla Rantala, Suomen ympäristökeskus,
puh. 029 525 1257, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi