Rakennettujen vesien erikoistumistehtävä valtionhallinnossa

Uutinen 22.5.2017 klo 12.31
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Ilmavalokuva Iijoen Raasakan kalateistä
© Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on vuodesta 2014 lähtien hoitanut Maa- ja metsätalousministeriön toimeksiantona valtakunnallista rakennettujen vesien erikoistumistehtävää. Erikoistumisen keskeisimpänä tavoitteena on rakentaa toimiva yhteistyöverkosto valtionhallinnon, tutkimuslaitosten ja paikallisten toimijoiden kesken sekä huolehtia rakennettujen vesien tilan parantamiseen liittyvän osaamisen säilyttämisestä ja syventämisestä valtionhallinnossa.

Tukea alueelliseen päätöksentekoon

Henkilöresurssien väheneminen ELY-maailmassa on aiheuttanut tilanteen, jossa paikalliselta viranomaiselta puuttuu usein ympäriltään laaja-alaisen asiantuntijaverkoston tuki. Hallituksen kärkihankerahoitus ja Metsähallituksen vetämä Freshabit-hanke ovat piristäneet kalatie- ja kunnostushankkeiden etenemistä. Virtavesikunnostus- ja kalatiehankkeissa vaaditaan useiden eri alojen asiantuntemusta ja näkemysten yhteensovittamista. Erikoistumistehtävän puitteissa pyritään kokoamaan hankkeiden ympärille paras mahdollinen asiantuntijaverkosto sekä keräämään tietoa päätöksenteon tueksi ja erilaisten intressien yhteensovittamiseksi. Merkittävimpiä yhteistyökumppaneita paikallisten toimijoiden lisäksi ovat olleet LUKE, SYKE, Metsähallitus, vesivoiman tuottajat sekä suunnittelukonsultit. Tähän mennessä toimeksiannoissa on avustettu mm. hankevalmistelussa, monenlaisissa rahoitus- ja hankintakysymyksissä, lupahakemusten laadinnassa ja niihin liittyvissä lausunnoissa sekä suunnittelun ohjauksessa. Erikoistumistehtävän puitteissa on kuluneen kolmen vuoden aikana osallistuttu yli 20 kalatie-, keräilylaite, virtavesikunnostus-, ympäristövirtaama- ja tulvasuojeluhankkeeseen tai näiden yhdistelmään.

Paremmat tulokset ja säästöjä

Laajan asiantuntijaverkoston avulla hankkeiden valmistelussa, suunnitteluttamisessa ja rakennuttamisessa päästään ekologisesti parempiin tuloksiin ja merkittäviin kustannussäästöihin. Kalataloudellisten tavoitteiden lisäksi joudutaan huomioimaan mm. muita luontoarvoja, vesilain, museolain, maankäyttö- ja rakennuslain rajoitteita ja vesistön eri käyttömuotoja. Yhteistyön avulla kalataloustavoitteita onkin sovitettu yhteen niin uhanalaisten simpukoiden, sulfaattimaiden käytön, suojeltujen rakenteiden, vedenkorkeuksien kuin kaavoituksenkin suhteen. Toimijoiden auttamisen ja hankkeiden edistämisen ohella niistä saadaan arvokasta kokemusta ja tietoa jaettavaksi verkostoissa sekä hyödynnettäväksi muissa hankkeissa. Kokemukset eri puolilta maata on tarkoitus koota ja julkaista myöhemmin toiminnan kehittämiseksi.

Muunlaisia hallintorajat ylittäviä toimintamuotoja erikoistumistehtävän puitteissa ovat olleet mm. ylisiirtotoiminnan kehittäminen yhdessä tutkimuslaitosten, kalatautiviranomaisten ja paikallisten toimijoiden kanssa, aktiivinen osallistuminen Vaelluskalafoorumin toimintaan ja osallistuminen useisiin valtakunnallisiin strategia- ja kehittämistyöryhmiin.

Lähitulevaisuuden näkymät rakennetuilla vesillä

Hallituksen vipurahoituksen avulla toteutetaan seuraavan 3-4 vuoden aikana useita kalatie- ja kunnostushankkeita, joiden suunnittelu on täydessä käynnissä. Osassa kalateistä hyödynnetään uudenlaista tekniikkaa mm. virtaamien säätelyyn ja toimivuuden seurantaan. Uuden tekniikan käyttöönotto vaatii tuekseen vankkaa tutkimustietoa ja seurantaa. Smolttien ja kuteneiden emojen alasvaelluksen järjestämiseksi saadaan jatkossa kokemuksia ja käyttökelpoisia ratkaisuja valmisteilla olevien pilottihankkeiden myötä. Säännöstelyn kehittämishankkeista haetaan helpotusta säännöstelyn aiheuttamille monenlaisille haitoille vaelluskaloille. Ympäristöhallinnon muutosten myötä yksittäisten hankkeiden avuntarve lisääntyy, joten erikoistumistehtävän kaltaiselle hallinnolliset rajat ylittävälle yhteistyölle riittää jatkossakin haastetta.

Lisätietoja

Vesitalousasiantuntija Jukka Tuohino, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, jukka.tuohino@ely-keskus.fi


Kohderyhmä: