Liesjoen alajuoksulle tehty uusi kutusoraikko. © Kuva: Pekka Ovaskainen
Talluskylän-Kruununpuiston osakaskunta on kunnostanut alueellaan Tervon kunnassa olevia pienvesiä jo vuodesta 2014 alkaen poistamalla nousuesteitä ja ennallistamalla aikanaan vesien laskun ja uiton tarpeisiin perattuja jokia ja puroja. Tavoitteena on palauttaa alueen pienvesiin luontaisesti lisääntyvä järvitaimenkanta.
Talkoita, konetyötä ja paljon kiviä
Hanke sai alkunsa edesmenneen osakaskunnan puheenjohtajan Kalevi Koskisen ja sihteeri Juha Immosen ideoimana. Kunnostusten pääkohteena olleessa Liesjoessa oli jo aikaisemmin satunnaisia havaintoja kutuvalmiista järvitaimenista. Osakaskuntien yleisestä ”ukkoutumisesta” huolimatta mukaan innostui aikaansaava talkooporukka, jolla oli myös omaa kalustoa ensimmäisen vaiheen maa-aineksen siirtoon. Karkeampi maansiirtotyö teetettiin kuitenkin kaivinkonetyönä, jolloin aikanaan uomasta pois nosteltuja kiviä siirrettiin takaisin.
Liesjoki kunnostettiin loppuun tämän vuoden kesällä puhtaasti ostopalveluna ja konetyönä. Samalla korjattiin aikaisemman kunnostuksen jäljiltä jääneitä puutteita. Etenkin poikassuojakivikoita tarvittiin huomattavasti lisää. Myös virtaamaa hidastettiin ja rännimäistä uomaa vesitettiin virtausta muotoilemalla.
Kaikkiaan kiviainesta sijoiteltiin jokeen seuraavasti: kutusoraa 30-60 mm 13 kuutiota, seulasoraa 60-120 mm 49 kuutiota, seulasoraa 120-20 mm 108 kuutiota. Kaivinkonetyötunteja työssä kertyi 20 ja traktorityötunteja 15. Yhteensä Liesjoessa on nyt noin 140 neliötä kutusoraikkoa ja noin 1800 neliötä suojakivikkoa, mukaan lukien myös aiemmin tehdyt soraikot ja suojakivikot. Osakaskunnan talkooporukka on koko ajan ollut aktiivisesti mukana inventoimassa pienpuroja ja hoitanut myös mätirasiaistutukset puroihin.
Veijo Tiirikainen ja Kalevi Koskinen lapioimassa kutusoraa elokuussa 2016. © Kuva: Pekka Ovaskainen
Onnistumisia ja virheitä
Ensimmäinen sähkökalastus Liesjoella tehtiin syksyllä 2018. Silloin havaittiin jonkin verran luontaisesti lisääntyneitä 2-vuotiaita poikasia, mutta nollikkaat loistivat poissaolollaan. Yksittäisiä kutukypsiä kaloja havaittiin myös, mutta tiheys kaikkiaan oli hyvin alhainen. Sama ilmiö toistui myös seuraavana vuonna. Kahdessa pikkupurossa mätirasiaistutukset olivat tuottaneet lupaavia tuloksia.
Molempina koekalastuskesinä oli erittäin kuivia ja kuumia jaksoja, mikä osaltaan saattoi vaikuttaa nollikkaiden puuttumiseen. Koekalastusten yhteydessä merkille pantiin myös poikassuojakivikoiden puute kutusoraikkojen alapuolella. Loppukunnostuksessa niihin kiinnitettiin erityisen paljon huomiota.
Työn parasta motivaatiota. © Kuva: Pekka Ovaskainen
Työ jatkuu
Hankkeen on mahdollistanut osakaskunnan vahva oma rahallinen panostus ja eri vaiheisiin ELY-keskukselta saadut avustukset vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Osakaskunta on sitoutunut jatkamaan työtä edelleen. Painopiste tulevina vuosina on pienpurojen kunnostuksessa.
Puroihin on inventoitu ja merkitty kutusoraikkojen paikat. Sorat niille kuljetetaan tulevan ja seuraavan talven aikana. Mätirasiaistuksia puroihin jatketaan edelleen. Vaikka niissä pinta-alat eivät olekaan suuria, niin osaltaan nekin toivottavasti auttavat taimenkannan elvyttämisessä
Teksti ja lisätietoja:
Pekka Ovaskainen, p. 040 5106046, pekkao(at)dnainternet.net
Talluskylän-Kruununpuiston osakaskunta