Suomen vesiohjelma tuo Tadzhikistaniin arkielämän parannuksia ja vesialan yhteistyötä

Uutinen 28.3.2018 klo 14.59
Paikallisia Tadzhikistanissa. Vesikirje 1/2018
© Kuva: FinWaterWei ohjelma

Suomen FinWaterWei II -vesiohjelman hankkeet ovat parantaneet jo tuhansien naisten ja lasten elinoloja konkreettisilla veden saatavuuteen ja turvallisuuteen liittyvillä parannuksilla Tadzhikistanissa. Muutoksia on saatu aikaan myös vesipolitiikan ja lainsäädännön saralla. Kaiken keskiössä on yhteistyön vahvistaminen.

Tadzhikistanissa suuri osa maaseudun kotitalouksista on edelleen ilman omaa vesipistettä. Alueelliset erot juomaveden saatavuudessa ja laadussa ovat suuria. Joka neljäs kotitalous kärsii ajoittain veden puutteesta vesirikkaassa maassa. Kansallisessa politiikkatyössä vesivarojen hallinta, kasteluveden saatavuus ja vesivoiman kehittäminen ovat pitkään olleet etusijalla juomaveteen nähden.

Vesihankkeista Tadzhikistanissa hyötyvät erityisesti naiset ja lapset

Suomen vesiohjelman kautta on tuettu eristyksissä sijaitsevien kylien vesihuoltoa ja autettu asukkaita sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin kuten rankkasateisiin, tulviin ja maanvyörymiin vuoristoisessa Gorno Badakshanin maakunnassa. Avustustoimien käytännön organisoinnista vaikeapääsyisessä Pamir-vuoristossa on vastannut Aga Khan-säätiö, jolla on pitkä kokemus kehityshankkeiden toteutuksesta alueella.

“You really can see the difference”, sanoo Nazokat Isaeva, joka seuraa hankkeiden edistymistä SYKEn paikallisena hankekoordinaattorina. Vuoristosta alas kyliin johdetut vesijohdot ja kastelukanavat säästävät erityisesti naisten aikaa, kun vedenhakumatkoihin ei enää kulu niin suurta osaa päivästä. Hankkeen yhteydessä on kartoitettu myös tulva- ja muita riskialueita sekä koulutettu paikallisia välttämään riskejä ja selviytymään niistä.

Kyliin on lisäksi perustettu ”vesikomiteoita”, joiden tehtävänä on organisoida vesihuoltoa ja kerätä muun muassa vesimaksuja. Komiteoiden jäseniä on koulutettu myös jakamaan tietoa vesihuollosta ja ilmastonmuutoksesta muille kyläläisille. Terveysviranomaiset ovat lisäksi saaneet koulutusta erityisesti hygieniaan liittyen. Tuoreen Maailman pankin selvityksen mukaan yhteisön osallistuminen vesihuollon järjestämiseen on kustannustehokas ja toimiva ratkaisu erityisesti syrjäisillä alueilla Tadzhikistanissa.

Suoria hyödynsaajia syrjäisessä GBAOssa yhteensä noin 12 000

Vesijohtoja ja kaivoja on rakennettu yhteistyössä asukkaiden kanssa, ja näin on varmistettu puhtaan juomaveden saanti yli 4 000 asukkaalle. Noin sataan talouteen on lisäksi rakennettu uudet kuivakäymälät ja niiden yhteyteen käsienpesupisteet. Osa hankkeesta on edistänyt myös koulujen lämpöeristeiden parantamista, koska vuoristossa on talvisin todella kylmä.

Myös Tadzikistanin hallituksen edustajat ovat panneet tyytyväisyydellä merkille edistysaskeleet Pamirilla. Maan pitkäaikainen presidentti osallistui maanjäristyksen vaurioista kärsineen Ghudara-kylän uuden vesijärjestelmän vihkimistilaisuuteen kesällä 2016. Suomen rahoittamissa hankkeissa kehitettyjä käytäntöjä halutaan levittää laajemmin.

Suomi vesialan hyvien käytäntöjen lähettiläänä

Tadzhikistanissa on juuri alkamassa eduskuntakäsittely uudesta juomavesilaista. Lakiluonnokseen lisättiin viime vuoden lopussa talousvesilaitoksille velvoite tehdä riskiperustainen arviointi, nk. Water Safety Plan (WSP). Vesiohjelma on myötävaikuttanut pienten vesilaitosten ja vedenottamoiden käytäntöjen kehittämiseen tukemalla Maailman terveysjärjestön WHOn toteuttamaa WSP-projektia Tadzhikistanissa. Viime vuoden lopulla lakiluonnoksen valmistelua johtanut asiantuntijaryhmä tutustui Suomen juomavesilainsäädäntöön ja sen toimeenpanoon. Ryhmä vakuuttui WSP:n toimivuudesta vesiturvallisuuden edistämisessä. Erityisen mieleenpainuva kokemus vieraille oli tutustuminen vesiosuuskunnan toimintaan Kirkkonummella.

Suomen vesiohjelma FinWaterWei II

Suomen vesiohjelma Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa saa rahoituksen ulkoasiainministeriöltä ja se päättyy tänä vuonna. Ohjelman kautta tuetaan kolmeatoista hanketta, joista 9 liittyy Tadzhikistaniin. Ohjelmasta on kerrottu aiemmin Vesikirjeen jutussa: Ilmastonmuutos liittyy kaikkeen – vessoihinkin (19.10.2016)

Linkkejä

Suomen vesiohjelma Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa (FinWaterWEI II)

Programme for Finland's Water Sector Support to Kyrgyzstan and Tajikistan (FinWaterWEI II)

 


Kohderyhmä: