Uutinen 16.10.2024 klo 9.13
Alg@line-mittausverkossa Silja Serenade -aluksen mittausreitti on Helsinki–Tukholma-välillä ja FinnMaid-aluksen Helsinki–Lübeck-välillä. Lähde: USG/NASA Landsat program including Copernicus Sentinel 2 data, Syke.
Itämeren tilaa automaattisesti seuraava Alg@line-mittausverkosto on ollut toiminnassa jo yli kolmenkymmentä vuotta. Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Alg@line-verkosto yhdistää kaupallisen meriliikenteen ja reaaliaikaiset tieteelliset havainnot. Silja Serenade - ja Finnmaid-alusten mittauslaitteet keräävät tärkeää seurantatietoa merensuojelun, tutkimuksen ja meriliikenteen tarpeisiin.
Alg@line-mittausverkosto antaa alueellisesti ja ajallisesti kattavan kuvan merialueiden tilasta päätöksentekijöille ja kansalaisille. Tulosten avulla seurataan etenkin Itämeren leväkukintoja, lämpötilaa, ravinnetilannetta ja kasvihuonekaasuja. Verkosto tukee siten merialuesuunnittelua sekä erilaisten päästövähennysten kustannustehokasta suunnittelua ja tulosten arviointia. Meriliikenteelle verkoston havainnot ovat tärkeitä esimerkiksi jääpeitteen ja säätilan ennustamisessa.
"Meren pintakerroksesta tehtävät havainnot antavat erittäin tärkeää vertailutietoa meren tilan mallinnukselle ja satelliittihavainnoille. Havaintojen avulla tulokset voidaan varmentaa ja skaalata”, korostaa ryhmäpäällikkö Jukka Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.
Mittausverkosto tuottaa reaaliaikaista seurantatietoa jo lähes koko Itämereltä, sillä yhteistyössä on mukana myös ruotsalaisia, saksalaisia ja virolaisia kauppalaivoja.
Seurantamittaukset ovat kustannustehokkaita ja kehittyvät jatkuvasti
Seurantamittaukset tehdään laivoihin asennetuilla laitteistoilla eli Ferryboxeilla, jotka keräävät automaattisesti tietoa niiden läpi virtaavan meriveden ominaisuuksista laivan liikkuessa. Tällä tavoin tehdyt merimittaukset ovat kustannustehokkaita, ja niiden avulla saadaan ajallisesti ja paikallisesti tiheitä havaintoja.
Laitteiden läpi virtaavasta vedestä mitataan muun muassa suolapitoisuus, lämpötila, kasviplanktonin sisältämän klorofyllin eli lehtivihreän määrä, sinilevien määrä, sameus, happi, pH ja liuenneen orgaanisen aineen määrä. Sen lisäksi laitteisto kerää reitin varrelta vesinäytteitä, joista määritetään Itämerta rehevöittävien ravinteiden määrä.
Teknologian edistyessä myös mittaukset ovat kehittyneet. Viime vuosina Finnmaid-aluksella on kokeiltu levien tunnistamisessa automaattisia kuvantamiseen ja keinoälyyn perustuvia laitteistoja. Niiden avulla on voitu määrittää esimerkiksi kesän sinileväkukintojen lajikoostumusta ja dynamiikkaa.
Kasvihuonekaasujen mittaus apuna Itämeren hiilitaseen arvioinnissa
Kuluvana vuonna Helsingin ja Tukholman väliä liikennöivä Silja Serenade on otettu osaksi kansainvälistä kasvihuonekaasuja mittaavaa ICOS-verkostoa. Ilmatieteen laitoksen kasvihuonekaasumittausten sekä Utön tutkimusaseman läpivirtauslaitteistojen ja monipuolisten ilmakehähavaintojen avulla voidaan arvioida Itämeren hiilitasetta ja sen muutoksia.
”Yksi tämän hetken kiinnostavimmista tutkimuskohteista on maaekosysteemien kytkeytyminen merialueisiin. On selvitettävä, mikä osa jokien mukana meriin päätyvästä maaekosysteemien hiilestä päätyy ilmakehään kasvihuonekaasuina”, sanoo ryhmäpäällikkö Lauri Laakso Ilmatieteen laitokselta.
Kansainvälisessä työpajassa edistettiin yhteistyötä
Alg@line mittausverkoston 30 vuotista mittaustoimintaa esiteltiin kattavasti kansainvälisessä työpajassa 1.–2.10.2024 Ilmatieteen laitoksella. Eurooppalaiset alan tutkijat vaihtoivat tietoa uusista kauppalaivoille soveltuvista mittaustekniikoista ja edistivät mittausten yhdenmukaistamista ja aineistojen käyttökelpoisuutta erilaisiin tarkoituksiin.
Lisätietoja
Alg@line-mittausverkosto ja kansainvälinen yhteistyö:
Ryhmäpäällikkö Jukka Seppälä, Suomen ympäristökeskus, p. +358 295 251 631, etunimi.sukunimi@syke.fi
Erikoistutkija Katri Kuuppo, Suomen ympäristökeskus, p. +358 50 307 5964, etunimi.sukunimi@syke.fi
Meriveden hiilidioksidimittaukset Silja Serenadella ja Utön tutkimusasemalla:
Ryhmäpäällikkö Lauri Laakso, Ilmatieteen laitos, p. +358 50 525 7488, etunimi.sukunimi@fmi.fi
Tutkija Martti Honkanen, Ilmatieteen laitos, p. +358 40 041 8624, etunimi.sukunimi@fmi.fi
Reaaliaikaisia havaintoja aluksilta (itämeri.fi)
Isompi versio uutisen kuvasta (png)