Tiedote 31.8.2018 klo 10.42
© Päivi Tahvanainen / YHA
Maailman maat ovat tehneet päätöksen keväällä 2018 esille tulleen otsonikerrosta tuhoavan päästölähteen löytämiseksi ja päästöjen lopettamiseksi. Päästölähteen kuriin saaminen on tärkeää, jotta otsonikerroksen hyvin alkanut toipuminen ei hidastu.
Nature -tiedelehti julkaisi toukokuussa artikkelin yläilmakehän otsonikerrosta tuhoavan aineen päästöistä. Tutkijaryhmän mukaan ilmakehässä oli havaittu merkittävä määrä kiellettyä CFC-11 yhdistettä, jonka teollisten päästöjen olisi jo pitänyt olla kurissa. Aineen pitoisuudet ilmakehässä laskivat tasaisesti vuosina 2002-2012, mutta tämän jälkeen ne ovat taas kasvaneet. Päästömittausten ja mallinnuksen perusteella uusien päästöjen lähde on Itä-Aasiassa.
Otsonikerrosta suojelemaan perustetun Montrealin sopimuksen osapuolet hyväksyivät heinäkuussa yksimielisesti päätösehdotuksen, jonka mukaan sopimuksen tieteelliset ja tekniset instituutiot ottavat kielletyn aineen päästöt perusteelliseen tarkasteluun. Montrealin pöytäkirjan osapuolet, eli kaikki maailman maat, auttavat asiantuntijatahoja ja varmistavat, että kielletyn yhdisteen päästöt saadaan kuriin. Päätös vahvistetaan marraskuussa Montrealin sopimuksen 30. osapuolikokouksessa Equadorin Quitossa.
”Kesäkuussa New York Times uutisoi päästökysymyksen ratkeamisesta viitaten kansalaisjärjestö Environmental Investigation Agencyn (EIA) haastatteluihin perustuvaan selvitykseen ja Kiinan ympäristöviranomaisten toimiin. Selvityksen mukaan CFC-11:n käyttö on yleistä Kiinan vaahtomuovitehtaissa. Tämä ei kuitenkaan selitä kaikkia päästöjä yksiselitteisesti. On erittäin tärkeää, että asia selvitetään perin pohjin, jotta maailman tehokkaimman ympäristösopimuksen työ ei valu hukkaan”, ylitarkastaja Tapio Reinikainen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.
Maailman kattavin ja tehokkain ympäristösopimus
Vuonna 1987 allekirjoitettu Montrealin pöytäkirja on kansainvälisen ympäristönsuojeluyhteistyön menestystarina. Sen ansiosta maailma on välttynyt laajamittaiselta otsonikadolta. Yläilmakehän otsonikerros suojaa maapalloa auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Sopimuksen avulla otsonikerrosta heikentävien aineiden kulutus on vähentynyt maailmanlaajuisesti yli 98 prosenttia vuodesta 1987, ja haitallisimpien aineiden käytöstä on teollisuusmaissa pääosin luovuttu kokonaan.
Montrealin pöytäkirja on ainoa kansainvälinen ympäristösopimus, jonka kaikki maailman maat ovat ratifioineet. Nykyisin Montrealin pöytäkirjan avulla rajoitetaan myös fluorattujen kasvihuonekaasujen tuotantoa ja käyttöä. Tällä ehkäistään puolen asteen lämpötilan nousu globaalisti ja torjutaan ilmastonmuutosta.
Suomen ympäristökeskus hoitaa Suomessa EU:n otsoni- ja F-kaasuasetuksen niin kutsutun toimivaltaisen viranomaisen tehtäviä, joihin kuuluvat aineiden käytön valvonta, neuvonta ja tiedotus.
Jos otsonikerrosta tuhoavien aineiden päästöjen olisi annettu jatkua, liikkuminen päiväsaikaan ulkona vuonna 2050 olisi mahdotonta ilman suojavarusteita. © NASA/NOAA
Lisää aiheesta:
Lisätietoja:
Ylitarkastaja Tapio Reinikainen, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
Puh. 045 850 1300 tai 0295 251 847
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi