Kiiminki- ja Simojoella jääpadoista aiheutuva tulvavaara edelleen suuri, Etelä- ja Länsi-Suomen järvien vedet korkeimmillaan

Tiedote 26.4.2013 klo 14.30
 
 

Simojoen jääpatotulvaa. Kuva: Yle

Etelä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla tulvavahinkovaara jatkuu, vaikka virtaamat ovat yöpakkasten myötä viime päivinä pienentyneet.  Simojoella ja Kiiminkijoella jääpatojen purkautuminen ja uusien patojen muodostuminen voi aiheuttaa nopeaa vedenpinnan nousua ja voimakkaita virtauksia. Ihmisiä kehotetaan pysymään poissa tulvavaara-alueilta sekä jääpatojen läheisyydestä.

Lapin vesistöissä jäiden lähtö etenee tällä ja ensi viikolla.  Tornionjoen jäiden arvioidaan lähtevän toukokuun alkupuolella vapun jälkeen.  Jääpatoriskin arvioidaan olevan myös Tornionjoen suualueella tavanomaista suurempi vahvojen merijäiden johdosta.

Vapuksi ei ennusteta huomattavaa lämpenemistä tai rankkoja sateita, joten tulvatilanne ei tämän hetken ennusteiden mukaan vaikeudu kuun vaihteessa. Vapun tienoon tarkemmat vesitilanne-ennusteet selviävät ensi viikon alkupuolella.

Etelä- ja Länsi-Suomen järvien vedenpinnat ovat nyt korkeimmillaan

Suurten järvien, kuten Päijänteen ja Saimaan, vedenpinnat ovat vielä matalalla ja ne saavuttavat tulvakorkeutensa vasta kesä-heinäkuussa. Sen sijaan Etelä- ja Länsi-Suomen järvien vedet ovat nyt korkeimmillaan tai kääntymässä laskuun lukuun ottamatta alueen suurimpia järviä kuten Lohjanjärveä, Säkylän Pyhäjärveä sekä Lappajärveä ja Satakunnan suurimpia järviä.

Satakunnassa Karvianjoen vesistössä Poosjärvi nousee ennusteen mukaan vielä 40 cm eli lähes viime syksyn tasolle. Isojärvi taas on kääntymässä laskuun. Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneenjärven vedenpinnan nousu on pysähtynyt eikä uusia kesäasuntoja tai pikkuteitä ole enää vaarassa kastua.

Jäät heikkoja suurimmassa osassa maata

Järvien jäät ovat jo hyvin hauraita eteläisessä Suomessa ja jäälle ei näillä alueilla ole enää menemistä. Lappi on ainoa alue, jossa järvien jäät eivät vielä ole mainittavasti heikentyneet.

Lisätietoa

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 040 561 5533

Hydrologi Jari Uusikivi, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 040 355 7693


Aihealue:
Kohderyhmä: