OECM-projektet (Other effective area-based conservation measures) bidrar till genomförandet av de nationella åtagandena i EU:s strategi för biologisk mångfald genom att identifiera och rapportera områden för biologisk mångfald utanför nätverket av skyddsområden i Finland. Identifieringen och rapporteringen av områden som stöder biologisk mångfald kommer att synliggöra det arbete som görs för att bevara den biologiska mångfalden utanför skyddade områden. Områden som i Finland har utsetts till OECM-områden kallas för mångfaldsstödjande områden.
I bakgrunden ligger målen för internationellt naturskydd
I förhandlingarna om FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD) har man nått en överenskommelse om att, vid sidan av strikt naturskydd, även andra effektiva områdesbaserade skyddsåtgärder (OECM) spelar en viktig roll för att bevara den biologiska mångfalden. Begreppet OECM och kriterierna för att identifiera områden som stöder den biologiska mångfalden antogs av medlemsstaterna vid konferensen CDB COP 14 år 2018.
Finland har förbundit sig till målet i EU:s strategi för biologisk mångfald att stoppa förlusten av biologisk mångfald och vända utvecklingen positiv fram till år 2030. Ett av de viktigaste målen i strategin är att öka arealen skyddad mark så att 30 procent av EU:s land- och havsområden omfattas av lagligt skydd. För att uppnå detta mål krävs att även naturvärden utanför strikt skyddade områdena bevaras.
I Finland har skyddsmålen hittills främst omfattat strikt skyddade naturskyddsområden. De internationellt definierade kriterierna kommer att göra det möjligt att bättre ta hänsyn till andra områdesbaserade åtgärder som skyddar den biologiska mångfalden.
Områden som stöder mångfalden i Finland
Ett område för biologisk mångfald kan identifieras som ett tydligt avgränsat område som upprätthåller eller förbättrar den biologiska mångfalden och som sköts eller förvaltas på ett sådant sätt att de identifierade naturvärdena bibehålls på lång sikt. Samtidigt tryggas de ekosystemfunktioner och -tjänster som är förknippade med den biologiska mångfalden och vid behov kulturella, andliga, socioekonomiska eller andra värden av lokal betydelse. De tydligaste områdena för biologisk mångfald i Finland är livsmiljöer som är särskilt viktiga enligt skogslagen. Det finns speciellt mycket potentiella områden i statligt ägda mångbruksskogar, där naturvärden har identifierats och skyddats som en del av skogsbruket.
Till skillnad från skyddade områden behöver målet med skötseln av ett område för biologisk mångfald enligt OECM definitionen inte i första hand vara att skydda naturvärden, om förvaltningen och aktiviteterna i området ändå upprätthåller eller förbättrar den biologiska mångfalden. Exempel på möjliga områden som stöder biologisk mångfald är landskapsvårdsområden, kommunala rekreationsskogar, traditionella biotoper som förvaltas genom miljöavtal inom jordbruket eller olika områden med restriktioner på markanvändning eller aktiviteter där värden för biologisk mångfald har identifierats. Potentiella nya stödområden för biologisk mångfald kan uppstå när EU:s nationella restaureringsförordning genomförs och nya restaureringsområden uppnår tillräckliga värden för den biologiska mångfalden. Ett godkännande av nya områden kräver dock alltid granskning och uppföljning enligt OECM kriterierna.
I områden som främjar biologisk mångfald utformas aktiviteterna så att de naturvärden som identifierats i området bevaras på lång sikt. Detta kan baseras på rättsliga skyldigheter, ett beslut av markägaren eller till exempel skötselavtal. OECM kan också uppmuntra utvecklingen av vissa befintliga åtgärder för att bevara områden så att de uppfyller OECM kriterierna, vilket kan leda till en förbättring av skyddsnivån. Det är dock viktigt att stödet för biologisk mångfald utgår från markägarens och/eller förvaltarens perspektiv. OECM rapporteringen innebär därför inte några nya skyldigheter eller restriktioner för markägarens tidigare markanvändning eller aktiviteter på platsen.
Vad innebär det?
OECM (Other Effective Area-based Conservation Measures) avser andra områden än naturreservat som används för att effektivt och hållbart skydda naturvärdena i de berörda regionerna. I Finland betecknar OECM områden som stöder biologisk mångfald.
På vilket sätt?
områdena är varierande beroende på områdets ekologiska egenskaper och de sätt på vilka man kan skydda naturvärden som finns där. De kan omfatta traditionella markanvändningsmetoder, helt onyttjade områden, hållbara skogsbruksmetoder eller andra tillvägagångssätt med vilka man skyddar den biologiska mångfalden. Markanvändningen och avgränsningen av området måste ha en rättslig grund eller ett beslut av områdesförvaltaren, och bevarandet av områdets naturvärden måste övervakas.
Varför är det så?
Mångfaldsstödjande områden hjälper till att identifiera områden utanför skyddade områden där markägare bidrar till att bevara den biologiska mångfalden. Att bevara områden för biologisk mångfald bidrar till att upprätthålla ekosystemtjänster och förvalta naturresurser på ett hållbart sätt. Avgränsningen av områden för biologisk mångfald är en viktig del av genomförandet av de nationella åtagandena i EU:s strategi för biologisk mångfald där målet är att bevara 30 % av den biologiska mångfalden senast 2030.
Genomförande av projektet
Projektets fullständiga titel: Andra områdesbaserade skyddsåtgärder OECM - Granskning av data och utveckling av rapportering som en del av genomförandet av åtagandena i EU:s BD-strategi - Gemensamt projekt mellan Syke och Luke.
En nationell arbetsgrupp har utrett tillämpningen av OECM definitionen i Finland och de publicerade en rapport 2022: ”Områden för biologisk mångfald som stöder nätverket av skyddade områden i Finland”. Ett gemensamt projekt mellan Finlands miljöcentral och Naturresursinstitutet, som inletts på miljöministeriet initiativ, kommer att fortsätta detta arbete genom att undersöka och beskriva utbredningen av de områden som bedöms uppfylla den internationella definitionen som områden som stöder biologisk mångfald. År 2025 kommer de godkända områdena för första gången att rapporteras tillsammans med naturskyddsområdena i den internationella statistiken. Den sammanlagda arealen av naturskyddsområden och områden som stöder biologisk mångfald i Finland kommer att följas upp som en indikator på hur skyddsmålen i EU:s strategi för biologisk mångfald har uppnåtts.
För att identifiera områden som främjar mångfald krävs en genomgång och analys av områdena, både när det gäller att uppfylla OECM kriterierna och när det gäller hantering av geografisk information. Det första steget i detta arbete är att skapa en metod för utvärdering och godkännande. Detta kommer att ske med pilotgranskningar av sådana områdeskategorier som tydligt uppfyller OECM kriterierna. Efter pilotfasen kommer det att bli lättare att i samarbete med markägarna identifiera och utveckla andra områden som gynnar den biologiska mångfalden.
Miljöministeriet godkänner enskilda områden eller enhetliga områdeskategorier som områden för biologisk mångfald utgående från projektets bedömning och mot en ansökan från den förvaltande organisationen. Det är alltså helt upp till förvaltarna att besluta om de vill ansöka om OECM-status. Finlands miljöcentral ansvarar för att rapportera den geografiska informationen om OECM områden till den gemensamma europeiska databasen för nationella skyddsområden (Nationally Designated Areas, NatDA).
OECM-projektet har fyra huvudmål:
- Att presentera en arbetsfördelning för deltagande organisationer gällande roller, ansvar och resursbehov som behövs för att identifiera och rapportera områden som stöder mångfald.
- Att sammanställa geografisk information för de typer av områden som identifieras i OECM-arbetsgruppens rapport och som redan i stor utsträckning uppfyller kriterierna för mångfaldsstödjande områden och, efter antagandeprocessen, göra den geografisk informationen för dessa områden tillgänglig för rapportering till databasen Nationally Designated Areas (NatDA) som upprätthålls av Europeiska miljöbyrån.
- I arbetsgruppens rapport har man också identifierat typer av områden som inte uppfyller kriterierna för mångfaldsstödjande områden som sådana. Syftet är att ta fram ett förslag på åtgärder och datatillägg som behövs för att utveckla dessa områden så att de uppfyller OECM kriterierna.
- Att ta fram en datahanteringsplan för rapporteringsprocessen och anskaffandet av information om områden som stöder biologisk mångfald, och dessutom att testa datahanterings- och rapporteringsprocesserna med hjälp av de områdeskategorier som uppfyller OECM kriterierna.
Användbara länkar
Mer Information
- Ilona Aalto, projektkoordinator, Finlands miljöcentral, förnamn.efternamn@syke.fi