Övergången till SF6-fria elektriska ställverk börjar år 2026

Nyhet 08-01-2025 kl. 8.47

SF6 är en växthusgas som kraftigt värmer upp klimatet och används som isoleringsgas i elektriska ställverk.

Den nya F-gasförordningen, som trädde i kraft i mars 2024, innehåller begränsningar för att ta i bruk nya elektriska ställverk (artikel 13, punkterna 9–18, eur-lex.europa.eu). Elektriska ställverk används till exempel i elproduktion, överföring och distribution. Syftet med lagstiftningen är att förhindra utsläpp av växthusgaser till atmosfären.

Finlands miljöcentral (Syke) är den behöriga myndigheten för F-gasförordningen i Finland. I denna nyhet och dess bilaga beskrivs kortfattat innehållet i F-gasförordningen, men texten i F-gasförordningen är direkt bindande för aktörerna.

Driftsättning anses ha skett när utrustningen har överlämnats och tagits i bruk efter installation och tester, det vill säga när utrustningen har en användare som ansvarar för alla operatörens skyldigheter enligt förordningen. Förbuden gäller inte flyttning av befintlig utrustning till en annan plats eller utbyggnad av befintlig utrustning om utrustning med lägre klimatpåverkan inte är kompatibel med befintlig utrustning.

Tidsplan för förbud mot driftsättning av olika elektriska ställverk

Tidsplanerna gäller inte beställningar som gjorts före förordningens ikraftträdande den 11 mars 2024. GWP (Global Warming Potential) är ett tal som beskriver ämnets klimatpåverkan jämfört med koldioxid, vars GWP-värde är 1.

  • Från och med 2026 får mellanspänningsställverk för primär- eller sekundärdistribution med en spänning på högst 24 kV inte innehålla F-gaser, till exempel svavelhexafluorid (SF6).
  • Från och med 2028 får högspänningsställverk med en spänning på ≥ 52 kV och ≤ 145 kV och en kortslutningsström på högst 50 kA inte innehålla F-gaser med en klimatpåverkan (GWP) på minst 1.
  • Från och med 2030 får mellanspänningsställverk för primär- eller sekundärdistribution med en spänning på > 24 kV och ≤ 52 kV inte innehålla F-gaser.
  • Från och med 2032 får högspänningsställverk med en spänning på > 145 kV eller en kortslutningsström på > 50 kA inte innehålla F-gaser med en klimatpåverkan (GWP) på minst 1.

Det är möjligt att göra undantag från förbuden mot driftsättning i särskilda fall

Vid upphandlingsförfarandet beaktas de tekniska särdragen hos den utrustning som behövs för den aktuella specialanvändningen. F-gasförordningen möjliggör undantag från förbuden mot driftsättning om det ännu inte finns tillräckligt med alternativ på marknaden. Undantagskriterierna gäller upphandlingsförfarandet för utrustning och olika kriterier har utarbetats för en övergångsperiod på två år från förbudens ikraftträdande och för tiden därefter. Texten i F-gasförordningen är direkt bindande för aktörerna och mycket detaljerad. För att stödja efterlevnaden av förordningstexten Syke publicerar tidsplanerna för införandeförbuden i diagramform: Diagram över begränsningar för elektriska brytare enligt artikel 13 i F-gasförordningen (EU 2024/573) (pdf)

Under två år från förbudens ikraftträdande:

  • Om inga anbud tas emot vid upphandlingsförfarandet för mellanspänningsställverk eller om endast ett anbud tas emot från en tillverkare av ställverk utan F-gaser, är det möjligt att ta i bruk utrustning som innehåller F-gaser med ett GWP på mindre än 1000.
  • Om inga anbud tas emot vid upphandlingsförfarandet för högspänningsställverk eller om endast ett anbud tas emot från en tillverkare av ställverk som innehåller F-gaser med ett GWP på mindre än 1, är det möjligt att ta i bruk utrustning som innehåller F-gaser med ett GWP på mindre än 1000.

Efter två år från förbudens ikraftträdande:

  • Om inga anbud tas emot vid upphandlingsförfarandet för mellanspänningsställverk från en tillverkare av ställverk utan F-gaser, är det möjligt att ta i bruk utrustning som innehåller F-gaser med ett GWP på mindre än 1000.
  • Om inga anbud tas emot vid upphandlingsförfarandet för högspänningsställverk från en tillverkare av ställverk som innehåller F-gaser med ett GWP på mindre än 1, är det möjligt att ta i bruk utrustning som innehåller F-gaser med ett GWP på mindre än 1000.

Det är möjligt att göra undantag från förbuden om inga anbud tas emot vid upphandlingsförfarandet för utrustning som innehåller F-gaser med ett GWP på mindre än 1000. I praktiken är det bra att först begära ett anbud för alternativet med lägre GWP, och sedan vid behov för de följande

Undantaget i artikel 13(13), som gäller bedömning av koldioxidutsläpp under livscykeln i enlighet med kraven på ekodesign, kan inte tillämpas förrän ekodesignkrav (ekosuunnittelu.info) har fastställts för elektriska ställverk. För närvarande har myndigheterna ingen information om tidsplanen för eventuell förberedelse av dessa krav, och förberedelserna är en process som tar flera år. Andra livscykelberäkningar beaktas inte i F-gasförordningen.

Om undantagen ovan används vid upphandling av ställverk ska innehavaren av utrustningen skriftligen meddela den behöriga myndigheten Syke om driftsättningen på adressen kirjaamo@syke.fi. Meddelandet ska innehålla information om var och när utrustningen togs i bruk, vilket ämne den innehåller och en kort motivering för undantaget.

Syke kan senare ge mer detaljerade anvisningar om meddelandets form. Dessutom ska innehavaren av utrustningen bevara dokumentationen om upphandlingen och undantagsgrunderna i minst 5 år och lämna den till myndigheten på begäran.

Förebyggande av läckage måste säkerställas

SF6, som vanligtvis används i elektriska ställverk, är en mycket kraftig växthusgas med en klimatpåverkan (GWP) på 24 300 (eur-lex.europa.eu). År 2022 utgjorde SF6-utsläppen från elektriska ställverk tre procent av Finlands totala F-gasutsläpp och 0,05 procent av Finlands totala växthusgasutsläpp. Den totala mängden SF6 som används och mängden utsläpp ökar i Finland.

Avsiktlig utsläppning av F-gaser till atmosfären är förbjuden. Elektriska ställverk som innehåller minst 500 ton CO2-ekvivalenter F-gaser, vilket motsvarar till exempel 48,6 kilogram SF6-gas, måste ha ett system som larmar vid läckage. Läckagedetektorns funktion ska kontrolleras minst en gång vart sjätte år.

Från och med 2035 är användning av ny SF6 i underhåll av elektriska ställverk förbjuden. Användning av återvunnen eller regenererad SF6 är tillåten. Detta gäller inte militär utrustning eller situationer där användning av återvunnen eller regenererad gas inte är möjlig av tekniska skäl eller inte är tillgänglig i händelse av reparation i en nödsituation. Användning av ny SF6 måste motiveras till den behöriga myndigheten på begäran.

Länkar

F-gaser och ämnen som bryter ned ozonskiktet (ymparisto.fi)

F-gaser och deras utsläpp (ymparisto.fi)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/573 av den 7 februari 2024 om fluorerade växthusgaser, om ändring av direktiv (EU) 2019/1937 och om upphävande av förordning (EU) nr 517/2014 (eur-lex.europa.eu)

Diagram över begränsningar för elektriska brytare enligt artikel 13 i F-gasförordningen (EU 2024/573) (pdf)

Mer information

Överinspektor Nufar Finel, Finlands miljöcentral (Syke), f-gas@syke.fi eller förnamn.efternamn@syke.fi

Konsultativ tjänsteman Eeva Nurmi, miljöministeriet, förnamn.efternamn@gov.fi
 


Målgrupp: