Hydrologisk översikt i slutet av mars 2013: Vårflödena väntas bli minst genomsnittliga, sjöisarna blev tjockare under marskölden

Pressmeddelande 03-04-2013 kl. 13.00
  Pilkkijat_jaalla.jpg
 

 Bild: Pekka Luukkola 

På grund av snöläget väntas vårflödena på många håll bli minst genomsnittliga. Det finns exempelvis mer snö än normalt i södra och sydvästra Finland samt i södra Österbotten och vid sydkusten finns det ställvis till och med dubbelt så mycket som normalt. Enligt väderprognosen fortsätter de låga nattemperaturerna ännu nästa vecka, och i södra och västra Finland börjar smältningen tidigast kring den 10 april. Flödena börjar stiga i mitten av april.

”Vädret under smältperioden avgör hur stort flödet är. En snabb smältning eller regn under flödesperioden höjer vattenståndet i älvarna och åarna rejält”, påpekar ledande hydrologen Bertel Vehviläinen vid Finlands miljöcentral.

Flödet i de lappländska älvarna börjar sannolikt stiga först i maj. I norra Österbotten torde flödena börja stiga i skiftet april-maj.

I landets mellersta och östra delar ligger vattennivån i de flesta stora sjöar fortfarande högt i förhållande till årstiden. Vattenståndet i Saimen är över en halv meter högre än medelnivån för månaden. Saimens yta sjunker snabbare än normalt för årstiden, dvs. 10−15 cm till mitten av april. Det här beror på den höga vattennivån, den påföljande stora naturliga avtappningen och det minskande inflödet typiskt för en normal köldvinter.

Kölden i mars ökade istjockleken på sjöarna

Det för årstiden kalla vädret gjorde att istjockleken ökade på insjöarna i mars i hela landet. Istjockleken på sjöarna är nu i landets södra och mellersta del i regel 45−65 cm och i den norra delen 55−70 cm. De uppmätta tjocklekarna varierar på båda sidor om medelvärdet för årstiden. Enligt väderprognosen fortsätter kölden under nästa vecka, och vi kan inte vänta oss att isarna smälter under de närmaste dagarna ens i söder.

”Man ska emellertid undvika sund och andra strömställen åtminstone i landets södra delar. Under våren börjar isstrukturen försvagas allt snabbare, särskilt efter att den snö som legat på isen har smält”, varnar hydrologen Johanna Korhonen vid Finlands miljöcentral.

I vinter har en särskilt stor del av isens totala tjocklek bestått av skörare stöpis, som försvagas snabbare än kärnisen. På våren kan is av en tjocklek på flera tiotals centimeter ge vika om gränsytorna mellan iskristallerna har smultit.

Mera (på finska)

Mer information

Vattenläget i allmänhet

  • Hydrolog Heidi Sjöblom, Finlands miljöcentral SYKE,
    tfn 0400 148 603, fornamn.efternamn@miljo.fi
  • Hydrolog Johanna Korhonen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 0400 148 541, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrolog Jarkko Koskela, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 508 1004, fornamn.j.efternamn@ymparisto.fi
  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Grundvatten och tjäle

  • Geohydrolog Risto Mäkinen, Finlands miljöcentral, SYKE,
    tfn 040 740 2549, fornamn.p.efternamn@ymparisto.fi
  • Hydrogeolog Mirjam Orvomaa, Finlands miljöcentral, SYKE, tfn 040 353 9329, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Hydrologiska prognoser

  • Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 040 561 5533, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Till början av sidan


Målgrupp: