Nyhet 01-08-2024 kl. 13.45
Finlands miljöcentral (Syke) publicerade år 2023 för tredje gången en ansvarsrapport om effekterna av den egna verksamheten på FN:s hållbarhetsmål. Förutom de fem hållbarhetsmål som Sykes ledningsgrupp valde år 2021 beskrivs i rapporten Sykes ansvarsledning, sociala ansvar och koldioxidavtryck med en ny, mer omfattande beräkningsmetod.
Sykes uppdrag är att påverka byggandet av ett hållbart samhälle med forskning, information och tjänster och sträva efter en hållbarhetsomställning.
“Syke är ett internationellt forskningsinstitut inom miljöområdet. Våra uppgifter inkluderar att producera information för att främja hållbar utveckling globalt samt att övervaka och utvärdera hållbarhetens genomförande. Omfattningen av vår verksamhet kan vara svår att greppa. Det finns inga egna fack för systemiska förändringar i FN:s hållbarhetsmål. Vi producerar indikatorer, riktlinjer, information och synpunkter för samhällets aktörer mot mer hållbar verksamhet. Forskade information är grunden för hållbarhet”, säger Leif Schulman, generaldirektör för Finlands miljöcentral.
Ansvarsrapporten bygger på Statskontorets riktlinjer, där det rekommenderas att rapportera om ansvar genom organisationens positiva och negativa effekter. Den positiva effekten beskrivs som ett så kallat handavtryck på FN:s hållbarhetsmål och den negativa bland annat som koldioxidavtrycket av egen verksamhet, dvs. klimatbelastning.
Sykes handavtryck - mot hållbarhetsomställning
Syke påverkar byggandet av ett hållbart samhälle med forskning och information. Vi rapporterar vårt handavtryck på fem FN:s hållbarhetsmål:
- Klimatåtgärder (mål nummer 13)
- Livet på land (15)
- Livet under vatten (14)
- Ansvarsfull konsumtion (12)
- Rent vatten och sanitet (6)
Finlands miljöcentral stöder samhället i klimatåtgärder på väg mot ett koldioxidneutralt Finland. År 2023 främjade vi lågkolbyggnation med en utsläppsdata, utvecklade Kol karta-verktyget i samarbete för att stödja hållbara markanvändningslösningar och stödde kommunernas klimatarbete genom att publicera en guide för kommuner om att förbereda en klimatplan tillsammans med miljöministeriet. Vi fortsatte också verksamheten i Hinku-nätverket, som startades 2008. Hinku-nätverket inkluderar redan över 2,3 miljoner invånare.
Syke har en betydande roll i att producera, förmedla och förädla naturinformation för beslutsfattande behov. År 2023 främjade vi arbete för stadsnaturens mångfald, till exempel i Hållbar stad-programmet, producerade information om naturens mångfald på både nationell och internationell nivå och producerade en turnerande utställning om klimatförändringens effekter på norra naturen. Dessutom påskyndade Syke uppnåendet och upprätthållandet av ett gott tillstånd i Östersjön genom att producera och sammanställa ny information om Östersjöns tillstånd. Syke koordinerade BlueAdapt-projektet, som pågick från 2018 till 2023, under vilket bland annat en vägkarta för blå övergång producerades. Syke koordinerade också visionen för Ule älvens avrinningsområde som sträcker sig till 2035. Syke har en mycket lång historia i uppgifter som stöder ansvarsfull användning och förvaltning av vatten. GOVAQUA-projektet, som leds av Syke och innebär internationellt samarbete för ansvarsfull användning av vatten, startades år 2023. Syke väckte också internationell diskussion om hållbara sanitetslösningar och främjade nationell vattenförsörjningens koldioxidneutralitet.
Ett av Sykes centrala mål är att främja hållbara produktions- och konsumtionsmetoder samt hållbar användning av naturresurser. Vi producerar information om hållbara produktionsmetoder och konsumtionsval för att stödja beslutsfattande samt för konsumenter, företag och kommuner, så att de med sina åtgärder kan minska användningen av icke-förnybara naturresurser, utsläpp och mängden avfall avsevärt. År 2023 forskade vi i samarbete med hushållen om att halvera koldioxidavtrycket av konsumtionen till 2025 och främjade cirkulär ekonomi av plast på ett brett sätt med hjälp av en plastvägkarta.
Sykes koldioxidavtryck har förfinats
Finlands miljöcentral har gjort långsiktigt forsknings- och utvecklingsarbete om olika ekologiska fotavtrycksberäkningsmetoder för samhällets olika aktörers behov. Vi har också fastställt vårt fotavtryck, dvs. växthusgasutsläppen orsakade av vår verksamhet, så exakt som möjligt. I denna rapport har koldioxidavtrycket indirekt bildat från alla Sykes förvärv beräknats i fotavtrycksberäkningen. Beräkningsmetoden utvecklas ständigt - utsläppen minskar hela tiden på många sektorer och därför förfinas modellen med färsk information. År 2023 lades förbrukningen av bränsle för Sykes småbåtar till beräkningen och nya utsläppsfaktorer för offentlig upphandling uppdaterades till beräkningen av koldioxidavtrycket av förvärv.
Vårt koldioxidavtryck för 2022 var 5650 och för 2023 var det 5890 ton koldioxidekvivalent (tCO2-ekv).
Sykes koldioxidavtryck består främst av inköp, användning av forskningsfartyget Aranda, tjänsteresor samt uppvärmning och elförbrukning i lokalerna. Av dessa är inköpen klart den största delen. Koldioxidavtrycket från inköp beror till stor del på utvecklingen av utbudet mot en mer koldioxidneutral riktning, men vi kan också påverka det genom att utveckla våra egna inköpsmetoder. Resultatet understryker vikten av att granska hela värdekedjor för de varor och tjänster som vi köper när vi bedömer koldioxidavtrycket och gör inköp.
Läs Finlands miljöcentrals hållbarhetsrapport för år 2023
Läs hållbarhetsrapporten för år 2023 (Storymaps.arcgis.com)
Kommentera och ge respons på hållbarhetsrapporten
Via e-post: syke_ajankohtaiset@syke.fi
På X (tidigare Twitter): @SYKEinfo
För mer information
Utvecklingschef Sanna-Riikka Saarela, sanna-riikka.saarela@syke.fi
Servicedirektör Heli Karjalainen, heli.karjalainen@syke.fi