Östersjöns tillstånd har övervakats av färjor i över 30 år

Nyhet 16-10-2024 kl. 9.13
I Alg@line-övervakningsnätverket är Silja Serenades mätsträcka mellan Helsingfors och Stockholm, och Finnmaids sträcka är mellan Helsingfors och Lübeck. Source: USGS/NASA Landsat program including Copernicus Sentinel 2 data, Syke.

Alg@line-övervakningsnätverket, som automatiskt följer Östersjöns tillstånd, har varit i drift i över trettio år. Alg@line-nätverket, som samordnas av Finlands miljöcentral, integrerar kommersiell sjöfart med vetenskapliga observationer i realtid. Mätutrustning på fartygen Silja Serenade och Finnmaid samlar in viktiga övervakningsdata för havsskydd, forskning och sjöfartens behov.

Alg@line-övervakningsnätverket ger en omfattande regional och tidsmässig bild av havsområdenas tillstånd till beslutsfattare och medborgare. Resultaten används för att övervaka särskilt algblomningar, temperatur, näringsstatus och växthusgaser i Östersjön. Nätverket stödjer därmed havsplanering och kostnadseffektiv planering och utvärdering av olika utsläppsminskningar. För sjöfarten är nätverkets observationer viktiga för att förutsäga isförhållanden och väderförhållanden.

“Observationer från havets ytskikt ger mycket viktiga jämförelsedata för modellering av havets tillstånd och satellitobservationer. Observationerna gör det möjligt att verifiera och skala resultaten,” betonar Jukka Seppälä, gruppchef vid Finlands miljöcentral (Syke).

Övervakningsnätverket producerar realtidsövervakningsdata från nästan hela Östersjön, eftersom även svenska, tyska och estniska handelsfartyg deltar i samarbetet.

Övervakningsmätningar är kostnadseffektiva och utvecklas ständigt

Övervakningsmätningar utförs med utrustning installerad på fartyg, så kallade Ferryboxes, som automatiskt samlar in data om egenskaperna hos det havsvatten som strömmar genom dem när fartyget rör sig. Havsmätningar som utförs på detta sätt är kostnadseffektiva och ger tidsmässigt och rumsligt täta observationer.

Vattnet som strömmar genom utrustningen mäts för bland annat salthalt, temperatur, mängden klorofyll (grönt pigment) som finns i fytoplankton, mängden cyanobakterier, grumlighet, syre, pH och mängden löst organiskt material. Dessutom samlar utrustningen in vattenprover längs rutten, från vilka mängden näringsämnen som orsakar övergödning i Östersjön bestäms.

När tekniken utvecklas, utvecklas även mätningarna. Under de senaste åren har automatiska bild- och artificiell intelligensbaserade utrustningar testats på Finnmaid-fartyget för att identifiera alger. Dessa har använts för att bestämma till exempel artkompositionen och dynamiken hos sommarens cyanobakterieblomningar.

Mätning av växthusgaser hjälper till att bedöma Östersjöns kolbalans

I år har Silja Serenade, som trafikerar mellan Helsingfors och Stockholm, inkluderats i det internationella ICOS-nätverket för mätning av växthusgaser. Med hjälp av Meteorologiska institutets växthusgasmätningar och genomströmningsutrustning och mångsidiga atmosfärobservationer vid Utö forskningsstation kan Östersjöns kolbalans och dess förändringar bedömas.

“Ett av de mest intressanta aktuella forskningsområdena är kopplingen mellan terrestra ekosystem och havsområden. Det är nödvändigt att fastställa vilken del av kolet från terrestra ekosystem som hamnar i haven via floder och släpps ut i atmosfären som växthusgaser,” säger Lauri Laakso, gruppchef vid Meteorologiska institutet.

Internationell workshop främjade samarbete

Alg@line-övervakningsnätverkets 30-åriga mätverksamhet presenterades omfattande vid en internationell workshop som hölls vid Meteorologiska institutet den 1–2 oktober 2024. Europeiska forskare inom området utbytte information om nya mättekniker som är lämpliga för handelsfartyg och främjade harmoniseringen av mätningar och användbarheten av data för olika ändamål.

Mer information:

Alg@line-övervakningsnätverk och internationellt samarbete:

Jukka Seppälä, gruppchef, Finlands miljöcentral (Syke), tel. +358 295 251 631, fornamn.efternamn@syke.fi

Katri Kuuppo, specialforskare, Finlands miljöcentral (Syke), tel. +358 50 307 5964, fornamn.efternamn@syke.fi

Mätning av koldioxid i havsvatten på Silja Serenade och vid Utö forskningsstation:

Lauri Laakso, gruppchef, Meteorologiska institutet, tel. +358 50 525 7488, fornamn.efternamn@fmi.fi

Martti Honkanen, forskare, Meteorologiska institutet, tel. +358 40 041 8624, fornamn.efternamn@fmi.fi


Målgrupp: