Hundra dagar av tekniskt genomförande av datasystemet för den byggda miljön: ”Sammanhållningen bådar gott!”

Nyhet 18-04-2023 kl. 9.02
Forografi på Mikke Tanska och Markus Kumpulainen.
Enligt Mikke Tanska (till vänster) och Markus Kumpulainen har samarbetet i flerpartsprojektgruppen gått ytterst bra. © Solita

I slutet av mars uppnåddes en milstolpe i datasystemet för den byggda miljön (Ryhti). Arbetet med det tekniska genomförandet av Ryhti-systemet har nu pågått i hundra dagar. I december 2022 meddelade Finlands miljöcentral (Syke) att en grupp bestående av Solita, Sitowise och Ubigu valts till tekniska genomförare av datasystemet. I genomförandeteamet deltar drygt 20 företrädare för dessa företag i olika roller. Knappt hälften av teamet är utvecklare. För att markera denna milstolpe pratade vi med Solitas backend-utvecklare Mikke Tanska och utvecklare Markus Kumpulainen om den rådande stämningen och hur arbetet har fortskridit.

"I början av projektet fokuserade vi på att precisera specifikationerna och den tekniska grunden så att arbetet skulle gagna alla parter. Tillsammans preciserade vi vad man ville göra och i vilken ordning. Med Finlands miljöcentral diskuterade vi bland annat vilka tekniker de brukar tillämpa för att ta fram system och hur de visioner som Solita föreslår passar in i bilden", berättar Tanska och Kumpulainen.

Finlands miljöcentrals experter på planläggning och byggande styr utvecklarnas arbete och i Solitas team finns också en sakkunnig inom geografisk information.

"De som ansvarar för specifikationerna vid Finlands miljöcentral hjälper oss att förstå vilka särdrag som är förknippade med planläggningsprocessen och byggsidan. I arbetet strävar vi efter att i den mån det är möjligt förenkla processen ur användarens synvinkel. Med andra ord försöker vi gestalta och samordna de tekniska aspekterna med det verkliga livet för att bland annat planläggningsprocesserna ska fungera så smidigt som möjligt", säger Tanska.

Prioritering är viktigt i agil programutveckling

I början av projektet har man också använt tid för valideringsregler som fastställer vad som får finnas och inte finnas i ett meddelande som kommer via förfrågningsgränssnittet. I nästa steg kommer Solita att koncentrera sig på registreringsgränssnitt där motsvarande validering används som i förfrågningsgränssnittet. Informationen ska bevaras intakt från början till slut.

"Genom att använda metoder för agil programutveckling är målet att skapa en version som uppfyller minimibehoven och även håller budgeten och tidtabellen så bra som möjligt. På denna första version tar vi då emot respons från användarna", berättar Kumpulainen och Tanska.

Ur programutvecklarnas synvinkel är det viktigt att skapa en kod som är lätt att vid behov ändra senare.

"Kvalitetssäkringen av systemet via testautomation är också viktig. Med hjälp av tester kan man säkerställa att ändringar i koden inte splittrar helheten", säger Kumpulainen.

Det gemensamma målet styr verksamheten

Teamet har en positiv erfarenhet av samarbetet och alla har dragit åt samma håll.

"Hela tre företag deltar i projektgruppen men samarbetet har ändå förlöpt mycket smidigt. Teamuppgiften som gavs redan i anbudsskedet gav en bra bild av teamens samarbetsförmåga. I gruppen finns experter från såväl Solita som Sitowise, Ubigu och Finlands miljöcentral, men alla känner att de tillhör samma team. Sammanhållningen bådar gott", säger Tanska

Kumpulainen och Tanska berömmer särskilt de tydliga, färdiga programutvecklingsmallarna och förfarandena som ställts till förfogande i uppdraget. Visserligen har man i projektet också utmanat varandra med olika åsikter. Man har dock alltid på ett konstruktivt sätt kommit överens om hur man ska gå vidare med den ursprungliga planen. Teamarbetet har varit intensivt och det gemensamma målet har styrt allas verksamhet.

En tjänst för validering av planuppgifter till sommaren

Den första synliga delen av datasystemet är en tjänst med vilken planuppgifter som kommer in i systemet valideras, dvs. kontrolleras. De som utarbetar planerna kan alltså testa hur det material de producerar lämpar sig för systemet. Tjänsten blir klar senast till sommaren.

På sommaren inleds också testningen hos samarbetspartnerna. Finlands miljöcentral, kommunerna, landskapsförbunden och företagen testar tillsammans hur informationen rör sig mellan systemen. I maj öppnar miljöministeriet en understödsansökan, via vilken kommunerna kan ansöka om att delta i dessa test.

På våren kan företagen kommentera gränssnittsbeskrivningarna för datasystemet. Beskrivningarna gör det lättare att förstå hur gränssnitten fungerar och att bygga kopplingar mellan systemen.

Mer information om projektet

  • Projektledare Päivi Malmi, Finlands miljöcentral (Syke)
    tel. 050 375 7114, fornamn.efternamn@syke.fi

Målgrupp: