Nyhet 05-11-2024 kl. 10.00
Från och med början av nästa år ska fastighetsägare och entreprenörer säkerställa att de skumpaneler som avlägsnats från byggnader i samband med reparations- och rivningsarbeten hanteras så att man tillvaratar de ODS-ämnen och F-gaser som panelerna innehåller.
© Annika Johansson
Från och med början av nästa år förutsätter EU:s förordningar om fluorerade växthusgaser, dvs. F-gaser, och ämnen som bryter ned ozonskiktet, dvs. ODS-ämnen, att vissa skumpaneler hanteras på behörigt sätt. Fastighetsägare och entreprenörer ska säkerställa att skumpaneler och laminerade skivor som avlägsnats vid reparations- och rivningsarbeten i byggnader hanteras så att de ODS-ämnen och F-gaser som de innehåller tillvaratas. Om det inte är tekniskt möjligt att avlägsna de laminerade skivorna ska detta bevisas med ett dokument som visas för myndigheten på begäran.
För att förhindra utsläpp ska isoleringen hållas så intakt som möjligt och samlas in separat. Isoleringen ska levereras till en anläggning som har miljötillstånd för att antingen återvinna eller förstöra gaserna, eller för att förstöra isoleringsskivorna, t.ex. genom förbränningsprocessen.
Vilka byggnadsisoleringar gäller ovan nämnda skyldighet?
Ovan nämnda skyldigheter gäller skumpanel som innehåller ODS-ämnen eller F-gaser samt laminerade skivor.
- Skumpanel är tillverkat av skikt som innehåller styvt polyuretanskum och ett styvt ytmaterial, såsom stål eller aluminiumtunnplåt, trä, träfiber- eller gipsskivor, som är fästa på ena eller båda sidorna. Dessa har använts bland annat i industrins och butikernas kyl- och fryslager, industribyggnader, egnahemshus och dörrar.
- Laminerade skivor består av skumplast som är täckt med ett tunt skikt av ett ickestyvt material såsom plast, papper eller aluminiumlaminat. Dessa har använts bland annat som vindsbjälklagsisolering i industri- och lagerbyggnader samt som isolering i bastur.
Vad innebär detta i praktiken?
Skumpanel eller laminerade isoleringsmaterial som tillverkats före 1996 kan antas innehålla ODS-ämnen (med undantag av EPS-isoleringar).
”Eftersom man okulärt inte kan veta om isoleringen innehåller ODS-ämnen, ska alla ovan nämnda isoleringar samlas in separat om möjligt och behandlas som farligt avfall”, förtydligar miljöministeriets konsultativa tjänsteman Eeva Nurmi.
Om byggnaden har byggts efter 1996 innehåller skumpanelerna eller de laminerade skivorna sannolikt inte F-gaser eller ODS-ämnen. Om man dock vet att isoleringen innehåller gaserna i fråga, ska isoleringarna samlas in separat för tillvaratagande och bortskaffande av gaserna.
”Förordningarna hindrar inte att hela isoleringsskivor eller isoleringsprodukter återanvänds, till exempel att dörrar används på nytt på ett annat ställe”, berättar Finlands miljöcentrals Annika Johansson.
Vilka miljökonsekvenser har gaser i isoleringsplast?
I Finland har ODS-ämnen använts i isoleringar mellan 1960 och 1994. F-gaser har använts endast i liten utsträckning sedan 1994. Största delen av tillverkarna använder kolväten eller koldioxid som drivmedel i tillverkningen. År 2020 användes endast mindre mängder HFC-365mfc och HFC-245fa som drivmedel i tillverkningen.
Det finns stora mängder av dessa gaser lagrade i isoleringsmaterial. Enligt uppskattningen 2020 innehåller skumplasterna i byggnader cirka 7 000 ton ODS-ämnen, vilket motsvarar cirka 32 000 kt CO2-ekv. växthusgasutsläpp om de inte förstörs på behörigt sätt. Gaslagret för skumplast som innehåller F-gaser är år 2020 uppskattningsvis cirka 650 kt CO2 -ekv. Denna siffra innehåller också skumplaster från annat än byggande.
Mer information
Expert Annika Johansson, Finlands miljöcentral, f-gas@syke.fi
Konsultativ tjänsteman Eeva Nurmi, miljöministeriet, förnamn.efternamn@gov.fi
Läs mera
F-gaser och ämnen som bryter ned ozonskiktet (ymparisto.fi)
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/573 av den 7 februari 2024 om fluorerade växthusgaser, om ändring av direktiv (EU) 2019/1937 och om upphävande av förordning (EU) nr 517/2014 (F-gasförordningen)
Europaparlamentets och rådets förordning (eu) 2024/590 av den 7 februari 2024 om ämnen som bryter ned ozonskiktet och om upphävande av förordning (eg) nr 1005/2009 (ODS förordningen)
Forsberg et al. 2024. Banks of fluorinated greenhouse gases and ozone depleting substances: Size of banks, emissions, and regulation in Finland and on a global level.