Tiedote 21.6.2018 klo 12.57
© Kuva: Ilkka Lastumäki / itameri.kuvat.fi
Suomen merialueilla on havaittu sinilevää Virolahden, Uudenkaupungin ja Pietarsaaren rannikoilla sekä Haapasaaressa. Järvillä sinilevää on esiintynyt hieman ja vain muutamalla havaintopaikalla runsaasti. Voimakas tuuli todennäköisesti hillitsee sinilevien pintakukintojen syntyä.
Merialueilla useita sinilevähavaintoja
Juhannusviikolla merialueilta on tehty useita sinilevähavaintoja. Valtakunnallisessa leväseurannassa on havaittu hieman levää Virolahden, Uudenkaupungin ja Pietarsaaren rannikkoalueilla ja runsaasti levää Haapasaaressa. Lisäksi kansalaisilta on tullut havaintoja sinileväesiintymistä Loviisan edustalla ja Turun saaristossa.
Meriveden pintalämpötila on edelleen alle 15 astetta ja erityisesti Suomenlahdella lämpötila on huomattavasti laskenut tällä viikolla. Juhannukseksi ennustettu voimakas tuuli todennäköisesti hillitsee sinilevien pintakukintojen syntyä.
Järvillä sinilevätilanne ajankohtaan nähden normaali
Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla sinilevätilanne on pysynyt viime viikon kaltaisena ja sinilevätilanne on ajankohtaan nähden normaali. Hieman sinilevää on esiintynyt 16 ja runsaasti kahdella havaintopaikalla. Toistaiseksi erittäin runsaita sinileväkukintoja ei ole havaittu.
Kansalaisten tekemät sinilevähavainnot ovat lisääntyneet. Havaintolähetin välityksellä kansalaiset ovat ilmoittaneet yhteensä 15 havaintopaikkaa, joilla on esiintynyt hieman sinilevää. Runsaita sinilevähavaintoja on tullut kolme. Yhtään havaintoa erittäin runsaasta sinilevästä ei myöskään Havaintolähetin kautta ole ilmoitettu.
Sisävesien pintalämpötilat ovat hieman nousseet, mikä voi lisätä sinilevähavaintojen määrää. Pintavesien lämpötila on Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa 16-20 astetta, Kainuussa 12-17 astetta ja aivan pohjoisimmassa Lapissa alle 14 astetta.
SYKEn levätiedotus toivottaa kaikille leppoisaa juhannusta!
Näin tunnistat sinilevän
Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.
Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.
Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin
Järvi- ja merialueiden sinilevähavaintoja voi ilmoittaa Ympäristöhallinnon ylläpitämään Järvi-meriwikiin käyttäen Havaintolähettiä. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla.
Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.
Iso kartta viikon 25 levätilanteesta
Leväkukintojen riskiarvio
Valtakunnallinen levätiedotus
Tietoa sinilevistä
Kuvia
Lisätietoja
(Puhelimitse klo 13–15)
Sisävesiltä
Tutkija Kristiina Vuorio, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 757, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Merialueilta
Sinilevätilanne merialueilla
Vanhempi tutkija Sanna Suikkanen, Suomen ympäristökeskus SYKE (21.6.)
puh. 0295 251 660, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Tutkija Heidi Hällfors, Suomen ympäristökeskus SYKE (25.6. alkaen)
puh. 0295 251 114, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Itämeren tila
Ryhmäpäällikkö Harri Kuosa, Suomen ympäristökeskus SYKE (21.6.)
puh. 0295 251 106, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Erikoistutkija Jouni Lehtoranta, Suomen ympäristökeskus SYKE (25.6. alkaen)
puh. 0295 251 363, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Viestintä
Viestintäasiantuntija Hannele Ahponen, Suomen ympäristökeskus SYKE (21.6.)
puh. 050 327 5997, etunimi.x.sukunimi@ymparisto.fi
Viestintäassistentti Tuula Rosberg, Suomen ympäristökeskus SYKE (25.6. alkaen)
puh. 0295 251 573, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi